При безпрецедентни мерки се готви да приеме експедициите от изследователи.

...
При безпрецедентни мерки се готви да приеме експедициите от изследователи.
Коментари Харесай

Заради коронавируса: Само шестима българи ще отидат на Антарктида

При невиждани ограничения се готви да одобри експедициите от откриватели. Това е единственият континент, който е свободен от COVID-19. Макар и в понижен състав, и българските антарктици се готвят за експедиция тази зима, предава Българска национална телевизия.
На подготвителен лагер в Ахелой антарктиците се приготвят за всички провокации, които може да им предложи леденият континент в условия на пандемия. Само 6 индивида ще може да пътуват към Антарктида. Но през тренировките минават всички, защото не е ясно дали някой няма да отпадне поради позитивен тест.
 Напрежение сред Чили и Аржентина поради Антарктида Напрежение сред Чили и Аржентина поради Антарктида
Антарктида от десетилетия е територия, за която претендират от няколко страни в света - европейски като Англия и Норвегия, а с...
" Секторът, който нас ни интересува е аржентино-чилийският. И там аржентинците като че ли бяха развели белия байрак повече в сравнение с Чили ", сподели доктор Атанас Пелтеков, доктор на 29-ата антарктическа експедиция. Освен сериозна здравна застраховка, която да покрива евакуация и лекуване, българите би трябвало да минат три пъти тест и дълга карантина в Пунта Аренас преди да се качат на самолета за остров Кинг Джордж и Ливингстън. Мерките са от леките, твърди лекарят.
" Само за образец мога да дам пътуването на американската експедиция, която към този момент е на база Мак Мърдо. Където 106 индивида изкараха 4-5-дневна карантина в щатите с тестуване, 5-седмична карантина в Нова Зеландия с тестуване и двуседмична карантина и носене на маски вътре в самата база ", съобщи доктор Атанас Пелтеков.
Какъвто и да е съставът на нашата експедиция, тя ще върне на Ливингстън първата ни антарктическа лодка, която в този момент взе участие в тренировките. " Тази ми е обичаната лодка, защото беше дълго чакана. Преди 15 години пристигна тази сива лодка, по-голяма, в която може да се носят варели с гориво, всевъзможни хранителни запаси ", сподели проф. Христо Пимпирев.
Пускането ѝ на вода е първата работа на антарктиците, по тази причина я зазимявали с шише ракия за сгряване на новодошлите. До преди 11 години, когато се оказва на дъното на новообразувал се хладилник. " И внезапно хубавата ни лодка и бутилката ракия станаха мираж. И не можем да се доберем до тях повече от 10 години ", сподели проф. Христо Пимпирев.
 Защо почервеня снегът на Антарктида? (СНИМКИ) Защо почервеня снегът на Антарктида? (СНИМКИ)
Украински откриватели, които работят в антарктическата станция „ Академик Вернадски “, станаха очевидци на забавен приро...
Едва тази година ледникът отстъпил и антарктиците намерили лодката. " След лек ремонт на дъното, укрепване с нов бординг, имаме към този момент и стълба за водолазите, лодката се държи ужасно на вода ", сподели Йордан Тодоров - пълководец въз основата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР