Президентското вето върху беше отхвърлено от депутатите. За“ повторното приемане

...
Президентското вето върху беше отхвърлено от депутатите. За“ повторното приемане
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха президентското вето върху Закона за подземните богатства

Президентското несъгласие върху беше отхвърлено от депутатите . „ За “ повторното приемане на закона гласоподаваха 133 народни представители, „ срещу “ – 1 и „ въздържали се “-1, с което ветото бе преодоляно.
.
 Енергийната комисия отхвърли президентското несъгласие върху Закона за подземните благосъстояния Енергийната комисия отхвърли президентското несъгласие върху Закона за подземните благосъстояния
Енергийната комисия в Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от текстовете в Закона за изменение и допълн...
Законопроектът бе върнат за ново разискване от президента на 29 юли 2020 година Т ой с разпореждания за концесиите за рандеман на подземни благосъстояния, като потребление на запаси на трети лица, разширение на правата на концесионерите, удължение на периода на концесията и основаване на опасности за околната среда и здравето на хората.
Срокът на концесията остава 35 години, както и в този момент. Предвидена е опция за неговото удължение, в случай че концесионерът го изиска. Условието е да разполага с проект за разработка на находището и финансово-икономическа аргументация за периода на продължението, доказателства, че в находището има още ресурси и запаси, и че е извършил досегашните си отговорности по контракта.
Общият период на концесията, дружно с удължението, не може да надвишава 50 години. Това обаче е кардиналното състояние.
Има и изключение, което разрешава продължение на концесията с още до 10 години след приключването на оптималния период – т.е., общо до 60 години . Това става допустимо, в случай че находището не е изчерпано, но в това време в него няма задоволително ресурси, с цел да бъде предоставено на нова концесия на различен търговец.
Срокът на изключителното продължение ще се дефинира съгласно остатъчните ресурси в находището и планувания от концесионера средногодишен рандеман, който би трябвало да бъде най-малко идентичен като размер с най-малкия годишен рандеман, доближат по време на изтеклата концесия.
 Радев аргументира наложеното несъгласие в Закона за подземните благосъстояния Радев аргументира наложеното несъгласие в Закона за подземните благосъстояния
Подземните благосъстояния са запас, който би трябвало да се употребява в публичен интерес и с грижа за околната среда. Затова през днешния ден постанових несъгласие в...
Конкретният размер на заплащането, което концесионерът ще дължи на страната, ще се дефинира с разпоредба, призната от държавното управление по предложение на министрите на енергетиката и на финансите.
Концесионерът ще би трябвало да даде и финансово поръчителство за отговорностите си по предотвратяването на екологични вреди и отстраняването на последствията от такива. Това се отнася особено за добиващите петрол и газ в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море.
Сред опциите за преустановяване на концесионен контракт се прибавят и случаите, при които концесионерът в продължение на 3 години от влизането в действие на контракта не е почнал рандеман по аргументи, за които той дава отговор.
Например не е осъществена оценка на въздействието върху околната среда или не е заменено предназначението на земи, покриващи съответното находище и други
Виждам политически предумисъл в президентското несъгласие върху Закона за подземните благосъстояния, сподели ръководителят на Комисията по енергетика Валентин Николов (ГЕРБ).
 След първо четене: Концесиите за рандеман на естествените ни благосъстояния могат да продължат до 60 години След първо четене: Концесиите за рандеман на естествените ни благосъстояния могат да продължат до 60 години
Депутатите одобриха на първо четене измененията в Закона за подземните богатства  по време на съвещанието си през днешния ден. Текстовете са предл...
" Българска социалистическа партия поддържаха три от четирите параграфа, които президентът върна със своето несъгласие. На първо четене поддържаха напълно закона, виждайки, че то е консенсусен ", сподели още Валентин Николов.
Според него, в случай че е имало лобизъм, депутатите от Българска социалистическа партия са щели да гласоподават срещу него.
С това Народното събрание завърши работата си за деня.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР