Президентските избори в Русия са недемократични, проведени са без независими

...
Президентските избори в Русия са недемократични, проведени са без независими
Коментари Харесай

Могат да бъдат определени единствено като недемократични. Антъни Блинкен осъди изборите в Русия

Президентските избори в Русия са недемократични, извършени са без самостоятелни наблюдаващи и след прогонване на опозицията от страната. Това се споделя в изказване на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен , оповестено от.

Изявлението идва на фона на резултатите на президентските избори в Русия. Без изненада актуалният президент Владимир Путин води с 87,29 на 100 от гласовете при над 70% интензивност. С новия си шестгодишен мандат близо 30-годишното ръководство на руския деспот Йосиф Сталин и да се трансформира в най-дълго управлявалия съветски водач през последните два века. Вотът се организира на фона на непредизвиканата пълномащабна война, която към този момент повече от две години.
 Путин в клетка, бюлетина за Навални. Как руснаци гласоподаваха тъкмо по обяд  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

" Президентските избори в Русия бяха създадени в конюнктура на интензивно заглушаване на самостоятелните гласове, на отнемане от независимост, гибел или прогонване в заточение на на практика цялата същинска политическа съпротива ", се споделя в изказването на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

" Кремъл систематично маргинализира групи, застъпващи се за демократичните процеси и върховенството на закона, в това число наблюдаващите на избори, се показва в изказването. Руските управляващи също по този начин отхвърлиха да записват антивоенните претенденти за президентските избори под подправен механически претекст и не поканиха Службата за демократични институции и права на индивида на Организацията за сигурност и съдействие в Европа или която и да било заслужаваща доверие интернационална организация да следи гласуването ", прибавя Блинкен.

Тези стъпки илюстрират степента, до която Кремъл е лишил своите жители от транспарантен и важен либерален развой, написа още в изказването.

На този декор тези избори могат да бъдат избрани само като недемократични, показва американският държавен секретар.

Според Блинкен от началото на пълномащабната съветска инвазия в Украйна Кремъл се пробва да сътвори илюзията, че съветската общност безусловно поддържа неговата жестока война като отстрани пространството за цивилен полемики и задълбочава акцията си на заплашване, принуждение и цензура против самостоятелните медии и гражданското общество.

Кремъл създаде подправени президентски избори във краткотрайно окупираните елементи на Украйна като искрено пропагандно упражнение с вярата, че то ще заздрави нелегитимните искания на Русия към частите от Украйна, в които тя нелегално нахлу и в този момент окупира, показва той.

В изказването се напомня и че седмици преди изборите съветският опозиционен водач след години на тормоз и грубо отношение от страна на съветските управляващи.

Държавният секретар на Съединени американски щати декларира, че Владимир Путин лишава съветските жители от достъп до информация, в това число за информиране при присъединяване в политическия живот.

" Независимо от предопределения излаз на тези избори Съединени американски щати ще продължат да застават до тези хора, които се стремят към по-светло бъдеще за Русия ", споделя в умозаключение Блинкен.

Една от първите реакции пристигна от администрацията на американския президент Джо Байдън. Оттам дефинираха извършените сред 15 и 17 март избори в Русия като " нито свободни, нито почтени ".

Европейският съюз не признава изборите, извършени в окупираните от Русия украински територии.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР