Президентската институция манипулира общественото мнение с неверни внушения за военната

...
Президентската институция манипулира общественото мнение с неверни внушения за военната
Коментари Харесай

Насажда страх. Военното министерство обвини Йотова в манипулации за помощта за Украйна

Президентската институция манипулира публичното мнение с погрешни внушения за военната помощ за Украйна и по този начин подхранва акцията по дезинформация, която се води против България. Това се споделя в позиция на министерството на защитата от събота.

Тя идва като коментар по отношение на думите на вицепрезидентката Илияна Йотова по-рано денем, че министърът на защитата Тодор Тагарев и министър председателят Николай Денков си опонират, което " демонстрира, че несъмнено има предпочитание да се скрие нещо от българската общност ", обвързвано с военната помощ за Украйна.

" Единият приказва за това, че ще дадем всичко на Украйна, като се изключи самолетите, а другият споделя, че ние ще дадем това, което можем ", сподели Йотова. Това изказване не е правилно.

В петък министър Тагарев, който Украйна е предоставила на България, съдържа " всичко без летателни средства ". Той добави, че София схваща потребностите на Киев, само че " въпросът е кое е в нашите благоприятни условия. Какво бихме могли да дадем и при какви условия ".

Премиерът Николай Денков от своя страна сподели, че са обсъждани " единствено благоприятни условия, при които България да се усеща предпазена от самото начало ".

След изявлението на Йотова от министерството на защитата излязоха с позиция, че вицепрездентката " подменя информацията за това, което страната ни е подготвена да даде като помощ, с това, което Украйна желае от България ". Така Йотова заблуждава обществеността, се споделя в известието, представено от Българска телеграфна агенция.

" С днешния си опит да разклати стабилността на постоянното държавно управление, вицепрезидентът насажда боязън и разединява, вместо да сплотява нацията ", написа още в позицията.

От министерството показват още, че военната помощ, която България ще изпрати на Украйна, няма да заплаши боеспособността на българската войска и опциите на страната да се пази. България ще даде муниции, които са към края на своя запас, само че са в годно положение и са отвън нормативите за поддържане на ресурси и обезпечаване на подготовката на армията.

До опълчването сред министерството на защитата и президентската институция се стигна, откакто в петък Тагарев заяви, че украинският президент Володимир Зеленски с належащо за страната му въоръжение при визитата си в България. Още в края на предходната година Народното събрание военна поддръжка на Киев, а в края на юни държавното управление военна помощ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР