Президентите на България, Сърбия и Азербайджан – Румен Радев, Александър

...
Президентите на България, Сърбия и Азербайджан – Румен Радев, Александър
Коментари Харесай

Трима президенти дадоха старт на газовата връзка между България и Сърбия

Президентите на България, Сърбия и Азербайджан – Румен Радев, Александър Вучич и Илхам Алиев натиснаха копчето и по този метод дадоха през днешния ден старт на газовата връзка сред двете балкански страни на публична гала в Ниш.

Капацитетът на новия газопровод е 1 милиард и 800 милиона кубически метра годишно, като газ ще може да се придвижва и в двете направления. 

Българският президент Румен Радев съобщи, че интерконекторът не е единствено инфраструктурен план, а и знак на повишените софтуерни с пособности на трите страни . По думите му това е едно съдействие, което води до стабилно икономическо развиване на целия район .

„ Той е израз на нашата единна воля да градим дружно нашето европейско бъдеще. Той е израз на амбициозната визия на Европейски Съюз за сигурни и надеждни източници на сила. И аз съм уверен, че също така интерконекторът ще способства за повишение на капиталовия интерес към пограничните райони “.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев добави, че до 2027 година страната му ще удвои износа си на природен газ към Европа и още веднъж количествата демонстрират какъв брой уверено ние се движим към крайната цел. 

Газовата връзка е дълга 170 километра и свърза градовете Нови Искър и Ниш . На наша територия са построени 62 километра като тяхното строителство стартира на 1 февруари. Цената на плана в България е 76,6 млн. евро . Голяма част от сумата е обезпечена посредством заем и лично финансиране от държавната компания „ Булгартрансгаз “ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР