Президентите на България и на Чехия осъдиха остро руската инвазия

...
Президентите на България и на Чехия осъдиха остро руската инвазия
Коментари Харесай

В Чехия Радев и Земан осъдиха руската инвазия в Украйна

Президентите на България и на Чехия осъдиха остро съветската инвазия в Украйна.    След срещата на Румен Радев и Милош Земан в Прага, българският държавен глава предизвести, че спорът може да бъде нескончаем и придружен от доста рецесии.   
" В това отношение би трябвало да бъдем деликатни към рецесиите, които провокира тази война - продоволствена рецесия, която от своя страна води до нови мигрантски талази, енергийна рецесия, нарушени доставки, галопираща инфлация. Затова е извънредно значимо глобите, които постановяваме, да бъдат ефикасни, само че да не позволяваме те да нанасят вреди върху нашите стопански и обществени системи и в тази връзка прекъсването на доставките на нефт няма да се отразят добре на нашите стопански системи и би трябвало да бъдат извънредно деликатни в тяхното използване и да отчитаме спецификите на всяка една страна ", съобщи Радев.

По думите на президента Румен Радев , съветската експанзията в Украйна разрушава освен една страна, само че разрушава и одобрения интернационален ред, както и създаваната с десетилетия архитектура на сигурността в Европа. Затова и тази експанзия изисква обединен отговор в границите на НАТО и Европейския съюз: " Изисква дълбока и решителна промяна на Алианса, нови стратегически концепции с фокус Източния фланг и преход от предно наличие към предна защита ".

Чешкият президент Милош Земан акцентира, че оценката на двамата държавни глави за съветската експанзия е сходна: " Парадоксът е, че руснаците се кълнат в братството на славяните, а в това време стопираха доставките на газ към две славянски страни - Полша и България ".

Българският президент предизвести в Прага, че страните в Евросъюза би трябвало да са деликатни към рецесиите, които провокира войната - продоволствена, енергийна, нарушени доставки, галопираща инфлация.

Държавният ни глава добави, че апелите за преустановяване на сраженията и поощряване на договарянията отстъпват пред войнствената реторика и заклинанията за победа: " А това значи дълга война на безсилие с тежки последствия както за нашите две страна, по този начин и за цяла Европа ".

Чешката република поема във втората половина на годината ротационното председателство на Европейския съюз. След разискваните цели, Радев и Земан споделиха общо мнение, че постигането на климатичната индиферентност, без да се губи конкурентноспособност, може да се реализира единствено с развиване на нуклеарната енергетика: " Да не позволяваме грешката да се откъсваме доста напред в съвременни, възобновими технологии и да закриваме нашите базови мощности като въглища, нуклеарна енергетика, произвеждане на сила от газ, без да сме основали устойчиви механизми и технологии за запазване на сила " - сподели президентът.

Снимки: Прессекретариат на държавния глава
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР