Президентът Зеленски предложи промяна на конституцията на Украйна, за да

...
Президентът Зеленски предложи промяна на конституцията на Украйна, за да
Коментари Харесай

Зеленски предлага конституционна промяна за разрешаване на двойно гражданство

Президентът Зеленски предложи смяна на конституцията на Украйна, с цел да се разреши двойно поданство.

Действащата конституция не разрешава на украинците да имат двойно поданство и по тази причина милиони хора, които живеят в чужбина, не могат да имат украински паспорт, написа Voice of America (VOA).

През 2021 година президентът Зеленски показа законопроект във Върховната рада, който да разрешава двойното поданство. Но откакто Русия нахлу в Украйна, законът беше спрян. Оттогава повече от 6 милиона украинци са избягали от боевете в родината си. А към 20 милиона души по света с украински генезис не могат да получат украински паспорт според настоящия закон.

„ Искам нашите хора в чужбина, изключително дамите и децата, да чуят това. Когато намерите работа и изградите нов живот там, не бързайте да се отказвате от украинското си поданство ", прикани президентът.

„ Украйна се нуждае от мозъка и ръцете на украинците в чужбина, с цел да спечелим тази война и да възстановим страната ", сподели още Зеленски.

Промените в конституцията се нуждаят от утвърждението на Народното събрание, както и разрешението на Конституционния съд. Процесът може да отнеме към година, предава Voice of America (VOA).

Източник: Voice of America (VOA)

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР