Президентът започва консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото

...
Президентът започва консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото
Коментари Харесай

Главчев е готов със служебен кабинет, Радев вика и парламентарните групи на консултации

Президентът стартира съвещания с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно заседание. В петък извика в президентството и претендента за длъжностен министър председател Димитър Главчев, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Почти незабавно отговор пристигна от ПП-ДБ, които обявиха, че са уверени, че служебният кабинет би трябвало да се концентрира на първо място върху главната си задача - да обезпечи почтени и добре проведени избори. „ Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България " няма да взе участие в съставянето на кабинета под никаква форма и няма да даде политическа поддръжка на обособени министри.

Отговорността за кабинета и ръководството на страната в идващите месеци остава напълно на претендента за министър-председател “, обявиха от ПП-ДБ.

Димитър Главчев се чака да показа на президента състав на длъжностен кабинет, като за това имаше 7 дни. Главчев даде поръчка, че ще показа състав на държавно управление от некорумпирани и неопетнени специалисти и че ще показа претендентите и на политическите сили. От ГЕРБ обявиха, че не считат да оферират специалисти за служебното държавно управление. Тома Биков от ГЕРБ разяснява, че няма сделка сред Бойко Борисов и президента Румен Радев за претендент за длъжностен министър председател да бъде посочен Димитър Главчев, за което загатват от ПП-ДБ.

Биков напомни, че текстовете за промени в Конституцията са били препоръчани от ПП-ДБ, а ГЕРБ не счита да предлага специалисти за служебното държавно управление. „ Ние не се бъркаме в служебни държавни управления, тъй като ние нямаме президент, откогато свърши мандатът на господин Плевнeлиев. Минали сме през доста служебни държавни управления с доста неприемливи фигури вътре, тъй че нашите изборни резултати не зависят от служебното държавно управление и се надявам сътрудниците да са го разбрали “, добави Биков.

Не се меся в диалозите за длъжностен кабинет на Главчев. До този миг не знам да е поискана среща с фрагменти на ГЕРБ, пък съобщи на 2 април водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той добави, че приема избора на президента за длъжностен министър председател. “Радев е виновен човек и няма да хвърли страната в конституционна рецесия. Главчев бе неговия избор, ние го одобряваме ”, сподели водачът на ГЕРБ.

“ДПС не желаеме да участваме в служебния кабинет. Ако получим покана, ще откажем ”. Това съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски. Според него кабинетът до момента е бил евроатлантически, само че от ПП-ДБ се пробват да го не помнят. “Тези 9 месеца са незабравими, тъй че няма по какъв начин да ги не помнят ”, счита Пеевски и посочи, че текстовете в Конституцията, касаещи служебния кабинет, е ясно кой ги е предложил. “Виждате подписите на Христо Иванов и компания ”, разяснява водачът на Движение за права и свободи. Коментарът пристигна в подтекст на думите на съпредседателя на Демократична България, че “няма спомен кой е предложил измененията в главния закон, касаещи служебния кабинет “.

Според водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова хаосът се задълбочава, а Българска социалистическа партия изрично отхвърля присъединяване в служебния кабинет. Има Такъв Народ обявиха, че отговорността за служебния кабинет ще е на ПП-ДБ и на ГЕРБ, а от „ Възраждане “ считат, че с помощта на ПП-ДБ ще имаме длъжностен кабинет на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Лидерът на „ Възраждане ” Костадин Костадинов съобщи, че ПП-ДБ са отговорни за политическата обстановка в страната.

На фона на това ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова разгласи, че ЦИК са подготвени за избори за народни представители и избори за Европейски парламент 2 в 1 на 9 юни. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР