Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата

...
Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата
Коментари Харесай

Два месеца след изборите Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС

Президентът ще връчи мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно заседание - тази на ГЕРБ-СДС, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Радев към този момент разяснява, че се надява времето, което е дал в допълнение, да е било оползотворено по най-хубавия метод от политическите лица. След невиждано дълги съвещания, които се организираха в последните 2 месеца за сформиране на държавно управление след изборите на 2 октомври, най-накрая се стигна и до връчването на първия мандат.

Опозицията в лицето на „ Продължаваме промяната “ изрично съобщи, че няма да поддържа кабинет на ГЕРБ-СДС, откакто дружно с гласовете на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи по този начин образувалото се болшинство одобри на второ четене значими промени в Изборния кодекс, като връщането на хартиената бюлетина. Оттам пристигна и безапелационният отвод на Политическа партия да поддържа кабинет на така наречен съгласно тях „ хартиена коалиция “.

ПГ на ГЕРБ-СДС разполага с 67 депутати в 240-членния парламент.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов акцентира, че на България е належащо съставянето на държавно управление по най-бързия метод. Очаква се ГЕРБ-СДС да се явят при президента с подготвен състав на проектокабинет, както и с индивида, който ще предложат за министър председател.

БГНЕС напомня, че опциите за сформиране на кабинет наподобяват по-скоро невъзможни. При последните съвещания – с " Български напредък ", президентът Радев даже се възмути, че вместо да сформират държавно управление и да се водят от ползите на хората, политиците спорят четири часа по името на законопроекта за изменение на Изборния кодекс.

Първи на съвещания при президента на 26 октомври се явиха от ГЕРБ-СДС като първа политическа мощ след изключителните парламентарни избори. Още от вратата Радев ги посрещна с предизвестието, че успеха е голяма отговорност.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова беше безапелационна: Няма ли знак от другите, партията ще показва самочувствие. „ Няколкократно призовахме останалите политически партии да видят рисковете пред страната, в случай че се стигне до нови избори. Очевидно без първата политическа мощ доста мъчно би се образувал кабинет ”, сподели тогава тя.

По време на диалозите с „ Продължаваме промяната ” Кирил Петков и Асен Василев и пред президента споделиха, че първия мандат няма да бъде подсилен – тези, която повтарят и месец по-късно. „ Започна реванш на статуквото. В някой миг в случай че се стигне до там Политическа партия да има втори мандат и да го осъществя, макар, че съгласно нас жителите са ни отредили ролята на съпротива, ще би трябвало да се създадат редица промени, освен в правосъдната власт, а и в цялата система за сигурност на страната ”, сподели тогава Асен Василев.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ даде предложение, което на пръв взор провокира мотиви за смешки и закачки: " Къде на смешка, къде насериозно предложихме на президента Румен Радев, в случай че има комфортна зала, да ни затворят като конклава във Ватикана - до бял дим ".

На последвалите съвещания с партия „ Възраждане ”, диалогът сред Румен Радев и Костадин Костадинов прерасна в спор дали е вероятен референдум за влизане в Еврозоната.

На 16 ноември на „ Дондуков ” 2 бяха поканени Българска социалистическа партия. Тогава водачът на левицата Корнелия Нинова съобщи, че съгласно нея даденото от президента време на партиите е изгубено – изказване, с което Румен Радев не се съгласи.

Няма резултат от договаряния, в случай че изобщо се водят такива, за сформиране на държавно управление. За нас е извънредно значимо да се одобри бюджета за 2023 година, сподели тогава Нинова.

Не мисля, че времето е изгубено. Ако в действителност мандатите се карат с едно приблизително движение, това значи, в случай че Народно събрание не е кадърен да сформира държавно управление – края на ноември, началото на декември да го разпусна, това значи избори края на януари или началото на февруари. По Коледа, вие няма по какъв начин да водите ефикасна предизборна акция. Ще бъде затруднена и логистиката, евентуално поради метеорологичните условия още по-малко хора ще излязат да гласоподават, очерта възможният сюжет Румен Радев.

По време на консултациите с „ Демократична България ”, вместо договаряния за държавно управление, Радев, Иванов и Атанасов влязоха в спор за модернизацията на армията и позицията за Украйна.

А след извършената среща съпредседателят на Демократична България Христо Иванов съобщи пред медиите: „ Учуди ме, че огромна част от диалога беше отдаден на националната защита. Позициите ни са ясни, тези на президента - също. Това изясняване на връзките ми се стори неуместно в случай, че хората чакат да беседваме за държавно управление, и то макар разликите си ”. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР