Президентът Румен Радев внесе в Конституционния съд искане за установяване

...
Президентът Румен Радев внесе в Конституционния съд искане за установяване
Коментари Харесай

Президентът сезира КС за Бюрото по защита при главния прокурор |

Президентът Румен Радев внесе в Конституционния съд искане за определяне на противоконституционност на обособени разпореждания от Закона за правосъдната власт и Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, с които Бюрото по отбрана се дефинира като независима организационна конструкция при основния прокурор.

В последните години посредством поредни промени в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, в отклоняване от конституционния принцип за разделяне на управляващите при основния прокурор се оказаха съсредоточени всички съществени функционалности по управление, надзор и реализиране на активността на Бюрото по отбрана. По този метод се надвишават откритите в конституцията пълномощия на прокуратурата и на основния прокурор, споделят от " Дондуков " 2.

В настояването на президента се отбелязва, че конституцията дава на правосъдната власт статут на самостоятелност, която обаче може да се употребява единствено и само предвид на осъществяване на конституционно откритите функционалности на съда, прокурорите и следователите. Тази самостоятелност не следва да бъде използвана за реализиране на други задания отвън тях.

Като разпорежда на чиновниците на Бюрото по отбрана полицейски пълномощия, а слага самото бюро в структурата на прокуратурата и под управлението на основния прокурор, законодателят попречва упражняването на цивилен надзор над реализиране на полицейски пълномощия, с които могат да се обиден извънредно значими полезности като човешкия живот и здраве, свободата, персоналния живот на лица.

Главният прокурор не може по едно и също време да управлява бюрото и да упражнява контрол за правда над неговите дейности – това значи да надзирава самичък законността в личните си дейности, се споделя в претекстовете на Румен Радев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР