Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане промените в Закона

...
Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане промените в Закона
Коментари Харесай

Поредно вето: Президентът върна поправките в Закона за отбраната

Президентът Румен Радев върна за ново разискване измененията в Закона за защитата, които завишават условията за заемане на поста " непрекъснат секретар на защитата " и вкарват условие новоназначените висши военни да бъдат представяни пред Народното събрание.

Според Радев въведените нови, повишени и кумулативно използвани условия за длъжността " непрекъснат секретар на защитата “ няма да преодолеят съществуващите неясноти и непълноти в законовата уредба и основават условия за дискриминация по отношение на редица категории лица.

" Новите условия не са гаранция за по-висок професионализъм ", показва Радев, чиято кариера е предходна в армията и допреди година беше пълководец на Военновъздушни сили.

Постоянният секретар на защитата е най-висшият държавен чиновник в министерството. Той е с четиригодишен мандат и разполага с необятни пълномощия във връзка с бюджета, осъществяването на разнообразни планове, кариерното развиване в администрацията и други.

Радев не приема и измененията, съгласно които след новоназначените висши военни ще бъдат представяни от министъра на защитата или негов заместител пред депутатите от парламентарната комисия по защита.

Според Радев това " не намира опора в Конституцията и нарушава салдото сред органите за управление на защитата ", защото съгласно главния закон удостояването с висши военни звания е пълномощие на президента по предложение на държавното управление.

" Представянето пред Комисията по защита, откакто е изпълнен фактическият състав на удостояването с висше военно звание, основава чувството, че е самоцелно и само предизвикано от обстоятелството на издадения декрет. Освен това законът не дава отговор на въпроса дали при всяко почитане с висше офицерско звание на един и същи офицер следва да се прави такова показване. Това може да докара до практическото обезсмисляне на наредбата, в случай че е належащо още веднъж да се показват към този момент показани лица ", показва президентът.

Според него " тази неразбираема наредба, в която мъчно се разпознава вложеният смисъл, не способства за одобряването на правовата страна и крие риск от политизиране на висшия команден състав на Въоръжените сили ".

Първоначално ръководещите имаха концепция кандидат-генералите ще бъдат изслушвани от депутатите преди да бъдат назначавани, само че след острата реакция на президента те се отхвърлиха от нея. Радев обаче не приема даже опцията висшите военни да минават опознавателно през Народното събрание.

В началото на мандата си Радев наложи несъгласие върху Закона за концесиите, гласуван в последните дни на предишния парламент. След това той върна и поправките в Закона за запазване на околната среда, съкращаващи обжалването на оценките за влияние на стратегически значими капиталови планове върху околната среда единствено на една инстанция. И двата пъти ветото на президента бе преодоляно от парламентарното болшинство.

В същото време Радев пусна макар апелите за несъгласие противоречиви промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР