Президентът Румен Радев участва в отбелязването на деня на община

...
Президентът Румен Радев участва в отбелязването на деня на община
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев участва в празника на Сухиндол

Президентът Румен Радев взе участие в отбелязването на деня на община Сухиндол и празника на лозарите и винопроизводителите, който за 154-ти път жителите на града означават.

Президентът одобри почетния часовой и се срещна с кмета на града Пламен Чернев.

В приветствието си президентът уточни, че винопроизводството по нашите земи има антична история, доста са обитаемоте места и районите в България, които надълбоко са свързали името си с напитката на боговете, само че Сухиндол се е трансформирал в знак на лозарството и винарството поради трудолюбието на хората, великодушната земя и удобния климат.

Президентът напомни за бизнесмена Марко Вачков, който основава първата на Балканския полуостров лозаро-винарска кооперация в Сухиндол.

Президентът акцентира, че е значимо навръх този празник ясно да се съобщи, че за развиването на съвременно земеделие единствено ентусиазмът и любовта към земята не стигат. За да се излезе на интернационалния пазар, е нужна правда, транспарантна и предвидима бизнес среда, солидна инфраструктура, съвременно обучение, готови служащи, технолози и търговци.

Според президента българската стопанска система се трансформира в пленник на демографията, а демографията е главен проблем на нацията, който може да бъде решен единствено с общонационални старания.

Важна част от това изпитание е съхраняването на българската еднаквост, като просвета и традиции. Важно е да бъдат съхранени и достоверните български сортове, какъвто е неповторимият български вид "Гъмза ", присъщ за региона на Сухиндол, сподели още президентът. Той взе участие в общоградското шествие от центъра на града до местността "Димчански завои ", където взе участие в ритуала по благославяне и зарязване на лозите.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР