Президентът Румен Радев ще участва утре – 22 февруари, в

...
Президентът Румен Радев ще участва утре – 22 февруари, в
Коментари Харесай

Радев заминава за Варшава, среща се с Байдън

Президентът Румен Радев ще взе участие на следващия ден – 22 февруари, в срещата на страните от формата Б9, която ще се състои във Варшава. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Форматът Б9 за политически разговор сплотява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

В тазгодишното издание на срещата на високо ниво в полската столица ще взе участие и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Американският президент Джо Байдън нощес дойде във Варшава след изненадващото му посещаване в Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

 

Изразените от президента Байдън позиции за продължение на военната и друга помощ за Украйна във войната против Русия, в това число визитата му в Киев, по време на която даде обещание нов оръжеен пакет, влизат в несъгласие със декларираното от Румен Радев.

Преди дни, по време на конференцията по сигурността в Мюнхен, Радев съобщи, че войната не е решение.

" Дълбоките несъгласия сред Русия и Украйна мъчно ще се разрешат посредством война. Още по-малко тази война може да докара до резистентен мир. Затова е извънредно значимо интернационалната общественост най-накрая да се концентрира върху прекратяването на военните дейности и търсенето на спокойно решение с политически средства ", посочи Радев.

Преди това, на 14 февруари, българският президент съобщи, че е изрично " срещу да бъде предоставяно въоръжение от Българската войска на Украйна ". Изявлението си той направи във връзка настояването на Киев за даване на още оръжия.

Радев съобщи, че позицията му е ясна и изрично е срещу изпращане на въоръжение от запасите на Българската войска в зоната на военните дейности.

" Още в първите часове България съобщи твърда позиция и изрично осъжда експанзията на Кремъл против суверенна страна. Продължавам да считам, че този спор няма военно решение и може да бъде реализиран единствено с преустановяване на огъня и с разговор ", уточни президентът.

 

Букурещката деветка, или Букурещкият формат, е самодейност на румънския президент Клаус Йоханис и на президента на Полша Анджей Дуда и сплотява страните по източния фланг на НАТО. Тя датира от 2015 г и се появи като реакция на анексирането от Русия на Кримския полуостров от Украйна през 2014 година

Очаква се акцент в диалозите да бъде подсилването на източния фланг на НАТО, с което Съединени американски щати се ангажираха след началото на войната на Русия в Украйна и с разгръщането на интернационалните бригади, които бяха основани, в това число в България, като средство за възстановяване на страните в непосредствена непосредственост до Русия. Помощта за напъните на Украйна да се оправи с съветската експанзия евентуално също ще бъде обсъждана на диалозите сред американския президент и водачите от В-9.

Последната среща на В-9 се организира през октомври 2022 г, като на нея бяха поканени и президентите на Северна Македония и на Черна гора. Тогава водачите осъдиха съветските ракетни офанзиви над украински цивилен цели. Те ги дефинираха като военни закононарушения, които би трябвало да бъдат преследвани по интернационалното право.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР