Президентът Румен Радев ще наложи вето на антикорупционния закон, чието

...
Президентът Румен Радев ще наложи вето на антикорупционния закон, чието
Коментари Харесай

Радев ще върне и антикорупционния закон: не бори корупцията, но става за бухалка

Президентът Румен Радев ще наложи несъгласие на антикорупционния закон, чието дефинитивно приемане върви в Народното събрание. В петък той повтори мнението си, че инструментите, с които ще се води битка с корупцията по този закон, са неефективни. Радев окачестви като " цинично и брутално " отхвърлянето на ветото му върху мораториума за финансиране на новаторски онколекарства, което стана в четвъртък.

" Вчера се посегна на последното – на вярата и то нямаше да бъде толкоз цинично и брутално, в случай че предния ден на съвещание на Министерски съвет, в границите на към час, на масата се извадиха 740 милиона лв. и се хвърлиха и изчезнаха по критерии и механизми, които са неразбираеми. Да, публично значими планове, да, главно пътища, едни компании ще стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и по-болни ", разяснява президентът.

" Нямаше да бъде толкоз цинично и брутално, в случай че партийните дотации не бяха съизмерими и дори повече от тези 25-30 млн. лв., които в действителност не просто могат да спасят, те дават последна вяра на доста хора ", добави той.

Според него ръководещите са на път да изгубят своя човешки образ: " Българите свикнахме да ни се лишават всички неща, касаещи нашето почтено битие в течение на годините - и заплати, и пенсии, и обществени права, само че през вчерашния ден се посегна на последното – вярата ".

Запитан дали има вяра, че Конституционният съд ще реши този въпрос, Радев изрази вяра конституционните съдии да не се поддават на напън: " Там има задоволително способени съдии, само че за мен са нарушени съществени права на конституцията, имам вяра, че нашите конституционни съдии ще постъпят по съвест, а не под напън ".

Антикорупционният закон не бори корупцията, само че може да се употребява за бухалка

Президентът разгласи още при подготвянето на новия антикорупционен закон на ГЕРБ, че той няма да свърши работа, защото комисията " Антикорупция " няма да има проверяващи функционалности, за каквито настояваше Българска социалистическа партия. В проектозакона на Българска социалистическа партия, който бе отритнат, се предвиждаше също ръководителят на антикорупционния орган да бъде назначаван от президента, а не от Народното събрание, както одобриха ръководещите.

Въпросът не е в единствено в назначението на управлението на новия антикорупционен орган, означи Румен Радев в петък. По думите му същността и духът на закона не подхождат на упованията на българските жители и на здравия разсъдък.

" Този закон не разкрива корупционни схеми и модели. Той ще се стреми да възвръща справедливостта в обществото посредством лишаване на нелегално добито имущество без ударение върху наказателното гонене ", разясни президентът.

" Инструментите, с които ще борим корупцията по този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те отново ще зареждат корупция ", счита президентът.

В същото време, сподели Радев, законът може да е употребен и като " бухалка за разправяне с неуместните ".

" Нямам за самоцел аз да назначавам управлението на този орган. Настоявах и не преставам да упорствам е да има баланс на управляващите при назначението. Как се назначават " огромните трима " в правосъдната система? Как се назначават ръководителите на други значими органи? Има баланс на управляващите, доста ясно написан. Тук няма никакъв баланс ", сподели още президентът. И добави, че " вижда с каква ревнивост ръководещите държат категорично те и единствено те да имат думата при назначението ".

От думите му се разбра, че въпросът за новите изтребители ще се разисква на идния КСНС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР