Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд за обявяване на

...
Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд за обявяване на
Коментари Харесай

Вижте мотивите, с които президентът сезира КС за промените в Конституцията

Президентът Румен Радев сезира през днешния ден Конституционния съд за оповестяване на противоконституционност на разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, обнародван на 22 декември 2023 година

 

Пълните претекстове на президента можете да видите ТУК

 

Румен Радев смята за противоконституционни:

наредбите, даващи право на хора с двойно поданство да бъдат народни представители и министри;възможността със закон да се дефинират квалифицирани болшинства за избора на управления на държавни органи;реда за назначение на служебно правителство;разпоредбите, уреждащи периода на пълномощията на другите легислатури на Народното събрание.

Президентът оспорва новия ред за назначение на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор - без издаване на президентски декрет. Според президента всички тези промени, като се изключи че съдържат несъгласия с други конституционни разпореждания, трансформират салдото сред главните органи и взаимния надзор сред тях. Според Румен Радев те засягат директно формата на държавно ръководство и по тази причина са от изключителната подготвеност на Велико национално заседание.

 

Президентът оспорва и процедурата по която Народното събрание одобри измененията в главния закон.

 

" Конституцията може да бъде изменена или с огромно политическо болшинство и бързо (без период сред трите разнообразни дни на гласуванията), или с по-малко политическо болшинство, само че по-бавно (с най-малък период от два месеца сред другите дни на гласуванията) ", акцентира в претекстовете си Радев.

 

Той се опълчва на прибързаното приемане на конституционните промени с минимално изискуемо болшинство и без разискване всъщност.

 

" Спазването на процедурата за изменение на Основния закон и правилата, върху които е построена структурата, устройството и действието на демократичната страна, са единственият метод, по който може да бъде зачитана решаващата роля на правото. Неспазването им приказва че органът, овластен да основава правото, отхвърля неговата решаваща роля ", напомня Румен Радев в настояването си към съда.

 

 

  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР