Президентът Румен Радев се срещна с френския си колега Еманюел

...
Президентът Румен Радев се срещна с френския си колега Еманюел
Коментари Харесай

Макрон посрещна Радев в Елисейския дворец

Президентът Румен Радев се срещна с френския си сътрудник Еманюел Макрон в Париж. 

Радев разгласи след срещата, че съгласно него е извънредно значимо страни като България да вземат участие пълноценно в интеграционните процеси на европейската защита.

Той добави, че страната ни споделя слагането на защитата като приоритет и визията, че тази защита изисква мощна европейска обединена отбранителна промишленост, като в това отношение България има огромен капацитет в региона на производството и научните проучвания.

Радев изиска по-голямо капиталово наличие на Франция в България. Утре той ще се срещне с представители на бизнеса във Франция. 

Президентът благодати за поддръжката за кохезионната политика и разяснява, че тя не е просто трансфер на средства, а нещо доста значимо за единството на Европа, само че за ефикасна кохезионна политика би трябвало да има действителни ограничения за битка с корупцията. Освен това тя би облекчила икономическата имиграция в по-богатите страни и демографската рецесия в по-бедните страни.

Румен Радев засегна и въпроса за идното европредседателство, като уточни, че една от главните ни задания ще е да се подхващат ефикасни ограничения освен за защита на нашите външни граници, само че и за механизмите, които да се оправят с мигрантската рецесия.

В това отношение приемането ни в Шенген е значим фактор за допринасяне за повишение на сигурността в Европа, тъй като сигурността на всеки европейски жител стартира от сигурността на външните граници, а България е такава граница, съобщи Радев.

Българският президент изрази поддръжка за френските визии за промени и за рационализиране на европейското обучение и общите старания за създаване на единна мощна европейска просвета. Затова оценяваме вашия метод и по отношение на предлагането за основаване на европейски университети, разяснява Радев, представен от Българска телеграфна агенция.

Той благодари за поддръжката за някои значими посоки като това да основем в България клон на Националното учебно заведение за администрация за региона на Югоизточна Европа, което ще спомогне за построяването на нови водачи, както и за основаване на интернационален институт за стабилно развиване с теоретичен център, който ще бъде с присъединяване на останалите балкански страни.

За мен интеграцията на Западните Балкани изисква изчерпателен метод, освен обществена политика, освен правосъдна промяна и транспортна енергийна и цифрова съгласуваност, а общо развиване на обучение и просвета, сподели още президента. 

Френският президент Еманюел Макрон оцени високо положителното съдействие с България. Той очерта три съществени области, в които желаеме да развием двустранните си връзки - защитата, икономическото съдействие и увеличение на вложенията в двете направления, както и образованието. Макрон дефинира страната ни като значим сътрудник.

Ще поддържаме България по време на нейното председателство на Съвета на Европейски Съюз, съобщи още френският президент.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР