Президентът Румен Радев се държи като руски агент на влияние,

...
Президентът Румен Радев се държи като руски агент на влияние,
Коментари Харесай

Иван Костов: Президентът се държи като руски агент на влияние


Президентът Румен Радев се държи като съветски сътрудник на въздействие, а " войнолюбци " биват наричани всички от евроатлантическата общественост. Това сподели някогашният министър председател Иван Костов пред Българска национална телевизия в разбор на политическата обстановка в България и отвън нея на фона на войната, която Русия води в Украйна към този момент близо година.

Думата " войнолюбци " бе изречена от Радев, откакто 173-ма депутати от 48-ото Народно заседание гласоподаваха " за " решението България да даде военна помощ на Украйна. В 47-ия парламент сходно решение бе блокирано поради позицията на Българска социалистическа партия, която бе част от ръководството и от оставането ѝ зависеше стабилността на държавното управление, отпред с Кирил Петков.

По думите на Костов няма по какъв начин да се чака българското общество да заема позиции в синхрон с участието на страната в Европейски Съюз и НАТО, до момента в който " от най-авторитетни места - президент, длъжностен министър председател, министър на енергетиката - не се формулира ясно позицията на НАТО и Европейски Съюз " и никой не споделя на хората за какво това е вярната позиция. Случва се противоположното - " сеят се подозрения, само че това не се случва единствено в България ", сподели някогашният министър председател.

Костов добави, че България не е спечелила от това, че не дава безплатна военна помощ на Украйна, тъй като " това не основава доверие в нашата евроатлантическа принадлежност ". Според него България не е в сърцевината на НАТО, а политически водачи и цели партии съзнателно ни теглят към периферията.

Бившият министър председател счита, че войната на Русия в Украйна ще продължи дълго " и в случай че има въобще мир, евентуално ще е подобен, какъвто в страните, където спорът е тленен ". Това обаче основава доста опасности за България, " тъй като тази война дестабилизира освен стопанските системи, само че дестабилизира политически ". Изходът от тази обстановка е страната ни да влезе във вътрешните кръгове на интеграция на Европейски Съюз и НАТО - това значи участие в Шенген, приемане на еврото за национална валута и правосъдна промяна, съобщи Костов.

" Да се сменя смисълът на думите е рисково ", сподели още някогашният министър председател, съгласно който словосъчетанието " икономическа рецесия " се употребява спекулативно и се всява боязън у хората, включително и от медиите.

" Когато има стопански напредък, няма по какъв начин да има икономическа рецесия. Науката приказва рецесия, когато в две поредни тримесечия има стопански спад, до момента в който в България има стопански напредък ", изясни Костов. Даде и образци от данните на националната статистика - за последната година има 18,5 % повишение на пенсиите, приходите порастват, самостоятелното ползване бележи растеж от 5%.

" Има хора, за които се е задълбочило неравенството. Вероятно това са пенсионерите с ниски пенсии. Малката потребителска кошница в действителност е поскъпнала, само че това не значи, че има икономическа рецесия ".

Костов оспори и изказванията на президента и служебния кабинет, че техните дейности са довели до преодоляване на цените на силата след пиковите им стойности в преди и след началото на войната в Украйна. " Цените на електрическата енергия бяха овладени поради целенасочената политика на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Те се пребориха с Владимир Путин, не служебното държавно управление. Да се твърди противоположното е смешно ", добави той.

Бившият министър председател призна, че Европейски Съюз е опровергал една от неговите прогнози - а точно, че ще му отнеме 3 години да се откачи от съветската взаимозависимост в енергийните доставки: " Европейски Съюз го направи за 10 месеца. Това е удивително, това е извънредно гъвкава стопанска система ". По думите му макар че има хора, които са потърпевши от икономическите съмнения и инфлацията поради войната, " огромният проблем е решен - Европейски Съюз не зависи от енергийните доставки " и " енергийното оръжие " е изтръгнато от ръцете на Москва.

На идните предварителни парламентарни избори на гласоподавателите се предлага единствено едно ново нещо и това е обединяване сред " Демократична България " и " Продължаваме промяната ", счита още Иван Костов. Той напомни, че въпреки формалко ГЕРБ да не е на власт сега, на процедура продължава да ръководи, тъй като в основните институции фрагментите на Бойко Борисов не са заменени. " Това е мафиотска пирамида, настанена в институциите на властта ", заключи някогашният министър-председател.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР