Президентът Румен Радев събра парламентарно представените партии на консултации, за

...
Президентът Румен Радев събра парламентарно представените партии на консултации, за
Коментари Харесай

При президента: Нов опит партиите да излъчат ръководство на ЦИК

Президентът Румен Радев събра парламентарно показаните партии на съвещания, с цел да бъде изработен още един опит за избор на ръководител на Централната изборна комисия.

До новите съвещания се стигна откакто преди ден единствената издигната кандидатура за началник на комисията, тази на Красимир Ципов от ГЕРБ, бе оттеглена от партията му. По-късно денем препоръчаните членове на комисията би трябвало да бъдат обществено изслушани още веднъж на " Дондуков 2 ". Стигна се до обстановка, в която да няма предложение за ръководител.

" Вчера получих писмо, подписано персонално от Бойко Борисов, че се отхвърля и изтегля кандидатурата н Красимир Ципов за ръководител на ЦИК ", съобщи президентът при започване на днешните съвещания. 

" Точно по този начин би трябвало да се бори водачът на всяка парламентарна група. Да отстоява ползите на своята партия. Но за жалост и вашите старания и хилядите симпатизанти на ГЕРБ бяхте предадени от господин Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна.  Сега ни остана разновидността някой от по-малките партии да има повече храброст и гражданска отговорност да не се води от тесни персонални сметки, а да поеме отговорност в името на провеждането на почтени, налични и транспарантни избори ", обърна се Радев към водача на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Атанасова отговори, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов е отдръпнал кандидатурата на Ципов по негова молба, откакто е имало персонални нападки към кандидатурата му и персонално към личността му.

" Считам, че е неточно да ползвате мен във връзка с изказване за отговорността. На тази маса седят партийни водачи и представители, които отхвърлиха мандат за сформиране на държавно управление. Върнаха мандата, даже без състав на Министерски съвет. Единствено ГЕРБ-СДС показа освен състав и конструкция на Министерския съвет, само че и кандидатура за ръководител на ЦИК с ясно схващане, че този човек би трябвало да работи при условия, при които не може да взима еднолични решения. Той ще би трябвало да носи отговорност за Изборен кодекс, който съгласно нас е с противоконституционни текстове ", отговори Атанасова.

Тя удостовери, че предлагането на ГЕРБ-СДС за зам.-председател на ЦИК е Димитър Димитров.

Председателят на ПГ на „ ИТН “  Тошко Йорданов се обърна към Десислава Атанасова с думите, че  ГЕРБ слага останалите парламентарно показани партии в " лек парадокс "  в процедурно отношение. " Искам да благодарите на господин Борисов от името на " ИТН ", че потвърди, че за него демокрацията не коства и пет пари, тъй като той съобщи, че логиката на демокрацията изисква ръководителят на ЦИК да бъде от най-голямата парламентарно показана група – т.е. от ГЕРБ ", сподели Йорданов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР