Президентът Румен Радев разкритикува управляващите, че не предлагат работещ закон

...
Президентът Румен Радев разкритикува управляващите, че не предлагат работещ закон
Коментари Харесай

Президентът не приема пиесата за доброто и лошото ченге в ГЕРБ

Президентът Румен Радев разкритикува ръководещите, че не оферират работещ закон за битка с корупцията и че съзнателно се конфронтират с него поради изказванията му, че няма политическа воля за битка с корупцията, както и заради опцията той да назначава ръководителя на бъдещия антикорупционен орган. В отговор на изказвания и корупционни подмятания от страна на ГЕРБ, че той е лобирал за закупуването на изтребители " Грипен ", Радев съобщи в четвъртък пред Българска национална телевизия, че по този план не е изхарчена и стотинка и че чака да се образува комисия за инспекция на " безплатното " саниране.

Президентът даде да се разбере, че не има вяра на уверенията от страна на ГЕРБ, че не са провалили съзнателно съвещанието на свикания от него Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), отдадено на битката с корупцията.

Подозренията за протест на КСНС са основателни

Проведеният на 9 октомври съвет завърши невиждано без каквото и да е официално решение и бе прибързано преустановен заради липса на кворум. Това се случи, откакто министър председателят Бойко Борисов се появи с час и половина забавяне на съвещанието и си потегли преди края. Не участва нито един от водачите на съуправляващите " патриоти ", както и вицепремиерът по правосъдната промяна и външен министър Екатерина Захариева, която била в чужбина. Преди края на съвещанието напуснаха шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

ГЕРБ обаче пламенно отхвърлиха да е имало протест, а Борисов разгласи, че това било " 100% подправена вест " и разясни: " Седнахме, кафенце си пихме, по-приятелско съвещание не съм имал ".

" Самият факт, че политици напуснаха прибързано съвещанието на КСНС, където би трябвало да участват са по закон, е индикативен ", разяснява Радев в изявлението пред Българска национална телевизия.

" Освен това, като се има поради значимостта на тематиката - битката с корупцията, която е сензитивна - укрепва съмненията за протест у доста наблюдаващи ", добави той. По думите му участниците, напуснали съвещанието измежду полемиката, не са предизвестили авансово за уговорките си. Напротив - те декларирали, че напущат и за какво, по време на самото съвещание. На въпрос дали ще разсекрети стенограмата от полемиката на КСНС, както го прикани ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев, Радев отговори, че записът на диалозите в залата нямат нищо общо със загубата на кворум на съвещанието.

Проектът на Министерски съвет свежда свежда корупцията до някаква игра

По думите му страната би трябвало да реши един голям проблем – корупцията по високите етажи на властта. Това е видно от всички отчети, които идват извън. Това е видно и от статистиката – има ли досега наказани за корупция по високите етажи на властта, запита риторично Румен Радев.

Той повтори тезата си, че бъдещият антикорупционен орган би трябвало да може да проверява, както планува проектозаконът на Българска социалистическа партия, и че не може парламентарното болшинство да излъчва по едно и също време и държавното управление, и управлението на органа за битка с корупцията. " Бих приел да назначавам това управление, единствено в случай, че органът има ясно изразени проверяващи функционалности и потенциал да ги упражнява ", съобщи Радев.

Антикорупционното законодателство е конфликтна тематика, означи той. И посочи, че ролята му като възглавяващ КСНС " не е да диря някакво механично обединяване в два проектозакона, а по-скоро да диря обединяване към правила и насоки, които да са в полза на обществото ".

Философията на ръководещите залага на предварителната защита и на пасивни форми за битка с корупцията. В претекстовете, с които този закон се внася, ясно е записано, че държавната политика по противопоставяне на корупцията няма за цел отмъщение, а възобновяване на справедливостта в обществото, разяснява президентът. Там е записано, че с отнемането на противозаконното добитото имущество това ще се случи без значение от наказателното гонене, продължи Радев и заключи, че това свежда корупцията до някаква игра.

" Отнемането на нелегално добито имущество е наложително, само че безусловно незадоволително изискване, в случай че желаеме да имаме успеваемост в тази битка. Ако залагаме на предварителната защита, това не е решение... За да има ефикасна битка с корупцията, би трябвало да има гонене на настоящи и някогашни корупционни действия. Не можем да разчитаме на признания в имуществени заявления ", сподели президентът. Според него това няма по какъв начин да разкрие моделите, схемите и гейтовете.

" Слагам акцента на всеобхватни, ефикасни ограничения за битка с корупцията. Тук би трябвало да има и предварителна защита и следствие ", акцентира Румен Радев.

Не може да има съгласие в името на корупционния комфорт, разяснява той във връзка разногласията и споровете сред него и ръководещите.

Не приемем пиесата за положителното и неприятното ченге в ГЕРБ

" Мога да кажа, че има един напълно правилен и работен разговор с премиера Борисов и с доста от неговите министри. Това обаче не може да снеме отговорността му за личното му болшинство и неговото държание. Пиесата за положителното и неприятното ченге, за положителния министър председател и неприятното му болшинство е сюжет, който не одобрявам. Готов съм, бих се срещнал с премиера за изчистването на всички тези неща, само че при ясни условия. Първо, не може да има съгласие в името на корупционния комфорт. Второ, би трябвало да е доста ясно кой и какво приказва от името на властта ", настоя президентът.

Напрежението мъчно може да се скрие, даже когато се не разрешава да се произнася името на президента, означи Радев.

" Виждате, че против президента беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Правят се безскрупулни внушения за лобизъм и корупция. Никой не смее да излезе намерено и да предяви обвинявания, тъй като знае, че те ще бъдат развенчани. Имаше най-различни опити, аз правя оценка посредническото изпитание на премиера, само че явно че той доста мъчно може да надвика личните си съпартийци ", сподели Радев.

Комисия да ревизира безплатното саниране

В коментар за парламентарната комисия, която откри нарушавания в процедурата за покупка на военен аероплан, в която и той е взел участие, Радев съобщи: " Както виждате, с една забележителна пристрастеност и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят националната пара. 1.5 милиарда лв. за самолети, забележете неизхарчени. Нито една стотинка не е изхарчена ".

" Логично си задаваме въпроса за какво същите борци, бранители на парите на народа, не направиха една анкетна комисия за 2 милиарда лева, изхарчени за саниране при голям брой сигнали за нередности, не от през вчерашния ден ", разяснява той, визирайки одита на Сметната палата, съгласно който е имало жестоко нарушаване на финансовата дисциплинираност, на Закона за обществените финанси при санирането. По думите му в никакъв случай не е късно да се направи една такава комисия: " Аз го чакам, мисля, че освен аз ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР