Президентът Румен Радев проведе среща с полския си колега Анджей

...
Президентът Румен Радев проведе среща с полския си колега Анджей
Коментари Харесай

Радев договори с Дуда ремонтът на МиГ-овете ни да се прави в Полша, а не в Русия

Президентът Румен Радев организира среща с полския си сътрудник Анджей Дуда на " Дондуков " 2. В изказване по-късно Радев разгласи, че Дуда е поел ангажимент за неотложно подпомагане за ремонт на самолетите ни МиГ-29 в Полша. Целта очевидно е да се заобиколи Русия.

Радев акцентира, че в други страни от източния фланг години наред върви развой на рационализация на въоръжените им сили, до момента в който у нас това се е неглижирало.

Според президента изключително сериозен проблем има с изтребителната ни авиация. Ресурсът на моторите на самолетите ни изтичал в края на тази година.

" А оперативна подготвеност на ескадрила F-16 за носене на бойно дежурство можем да чакаме вероятно към 2030 година Ако ние не предприемем незабавни, неотложни ограничения в това отношение, рискуваме да загробим нашата 110-годишна военна авиация, да се молим на комшиите да поемат нашите задължения, да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически отговорности и не на последно място и доста значимо - да компрометираме и самия план за придобиване на F-16, тъй като няма да има кой да лети на него и да го обслужва.

В Полша продължавали да имат и съветско въоръжение.

" Затова желая да благодаря на президента Дуда (водим този диалог още от визитата ми в Полша) за неговата подготвеност неотложно експертни екипи да обсъдят опцията за оказване на подпомагане на България за поддръжката на МиГ-29 с опциите на полската промишленост и военновъздушни сили ", сподели Румен Радев.

Той прикани българското държавно управление да намерения за изпращане на самостоятелни защитни средства като бронежилетки и каски в Украйна, само че на цивилното население, изключително там, където има български малцинства, подложени на обстрел.

Радев разгласи, че с сътрудника му Дуда са " единни сме в нашата оценка за тази неприемлива и братоубийствена война сред два приятелски славянски народа ", както и в взаимния им апел за нейното неотложно преустановяване и реализиране на мир с напъните на дипломацията.

" Тази война предизвиква освен опустошения, освен големи премеждия на хората. Тя е опасност за интернационалната сигурност и ред. Пред очите ни се срутва градената с десетилетия система за сигурност в Европа. Руската експанзия в Украйна слага изключително остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние дружно с Полша сме единни в напъните си за подсилване на източния фланг на Алианса (НАТО - б.а.), за основаване на нужните условия за въвеждане в деяние на проектите за степенуван отговор според от степента на заканите. И образуването на многонационални бойни групи е единствено част от тези старания ", сподели българският президент.

Това обаче не отменяло огромната отговорност пред нас, за която той напомнял пред не едно българско държавно управление - да градим и да развиваме личен защитителен потенциал.

Румен Радев акцентира, че е значимо да се задълбочи военното взаимоотношение сред страните по източния фланг, както и развиването на връзките във връзка с инфраструктурата.

Анджей Дуда бе доста по-остър в осъждането на експанзията в Украйна.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР