Президентът Румен Радев продължи с критиките си към премиера Кирил

...
Президентът Румен Радев продължи с критиките си към премиера Кирил
Коментари Харесай

Президентът не спира с атаките срещу Кирил Петков за Северна Македония

Президентът Румен Радев продължи с рецензиите си към премиера Кирил Петков за Северна Македония. Този път той го упрекна, че трансферира на Народното събрание отговорността за взимането на решение без да съобщи позиция.

„ Не може министър-председателят да внася непознато предложение без свое мнение. Той не е пощальон, а министър председател “, сподели Радев пред журналистив София.

Държавният глава дефинира предложенията на Франция за преговорна рамка сред Скопие и Брюксел като стъпка в вярната посока, само че уточни, че би трябвало да бъдат изяснени доста въпроси преди България да вдигне ветото си.

По думите му вписването на българите в Конституцията на Северна Македония преди началото на договарянията е наложително, само че незадоволително изискване.

Румен Радев прикани и за изработването на ясни механизми и измерими критерии за премахване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и имитация на българската история, възобновяване на разрушени монументи и знаци на българщината в РСМ, запазване на българското културно-историческо завещание, премахване на езика на омразата, както и за реабилитация на всички жертви и репресирани единствено поради това, че са траяли да се назовават българи.

„ Очаквам българското държавно управление изрично да обясни всички тези въпроси, да изисква ясни механизми и гаранции и да отстоява българския интерес “, съобщи президентът.

Помолен да разяснява апела на премиера да застане дружно с него на вярната страна на историята в битката против задкулисието, президентът уточни, че битката с корупцията изисква правосъдна промяна, която е спряла.

„ Тук би трябвало да сме извънредно ясни, че хората, с които водихме дружно битката с корупцията и беззаконието и продължаваме да я водим, доста от тях са отвън Народното събрание. Постът на министър-председателя концентрира в себе си огромна власт и в случай че има проблем с доверието, той се взема решение не на улицата, а с управнически решения и дейности “, сподели Румен Радев.

„ Още от антични времена търговията е освен с парични средства “, съобщи още президентът в отговор на въпрос за насочен апел да показа доказателства, че Народното събрание се е трансформирал в пазарище и че се купуват депутати.

„ Трябва да си политик със стаж, с цел да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е повода за разрива сред българския народ и политическата класа “, добави президентът.

Нинова към Радев: Спрете да спекулирате с Македония

Междувременно водачът на Българска социалистическа партия и вицепремиер Корнелия Нинова прикани президентът да спре със спекулациите на тематика Македония.

„ Г-н президент, спрете да спекулирате с тематиката Македония. Призовавате държавното управление да разсее всички подозрения, че може да вдигне ветото над РСМ. Съмненията ги внушавате вие. Кабинетът не един път съобщи: Няма да смъкваме ветото. Единственият орган,който може да се произнася е Народното събрание “, написа Нинова на страницата си във „ Facebook “.

Тя изяснява и за какво държавното управление е взело решение всяко предложение от Брюксел да се изпраща в Народното събрание и то да взема решение.

„ Ами отговорът е елементарен: тъй като Народното събрание е утвърдило контракта с Република Северна Македония. Никой различен орган не може да трансформира изискванията по този контракт. Защото в парламентарната република, Народното събрание е най-висшият орган. Защото в него всичко е обществено и транспарантно и тъй като там може и ръководещи, и съпротива, и обществото да се срещнат с същинските обстоятелства и никой да не ги манипулира “, показва Нинова.

Тя пита Радев дали желае да се върне модела Борисов, когато „ той взимаше еднолично решения и за него Народното събрание беше едно нищо “.

„ Други внушават: за какво се заобикаля Консултативния съвет по национална сигурност при президента? Никой не го заобикаля. Но той дава единствено съвещания, до момента в който решенията на Народно събрание имат силата на закон и са наложителни. И които ги наруши, носи отговорност. Затова желаеме да е в Народното събрание.

Стига сте заблуждавали българите. Няма да предадем българския народен интерес. Питам тези, които твърдяха, че на 24 май при визитата в Рим ще пуснем Македония: Къде сте? 24 май мина. Питам тези, които настояват,че до края на френското председателство през юни ще пуснем Македония:

Ако на Европейския съвет другата седмица заявим - Не, ще излезете ли да се извините, че лъгахте?

Да използваш същинското родолюбиво възприятие на българите, с цел да си правиш политически пиар и да трупаш персонален рейтинг е измама “, написа Нинова.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР