Президентът Румен Радев отряза партия Възраждане“ за искането им за

...
Президентът Румен Радев отряза партия Възраждане“ за искането им за
Коментари Харесай

Радев отряза „Възраждане“ по темата референдум за въвеждане на еврото

Президентът Румен Радев отряза партия „ Възраждане “ за настояването им за осъществяване на референдум за приемане на еврото. Още при започване на консултацията с четвъртата по величина политическа мощ за сформиране на постоянен кабинет при президента, представителите на „ Възраждане “ желаеха от Радев да свика референдум за въвеждане на еврото.

Държавният глава обаче уточни, че референдум за влизането в Еврозоната е значим въпрос, само че е и значимо спазването на законите. Той акцентира, че според закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, провеждането на референдум по въпроси, уредени във към този момент признати и утвърдени интернационалните контракти, е невероятно. Президентът добави, че по Конституция също има ограничавания, както и че интернационалните контракти имат приоритет над националното законодателство изключително когато се касае за Европейския съюз.

От " Възраждане " дадоха отговор, че няма да нарушат никакви закони, защото считат да не слагат под въпрос влизането в Еврозоната, а единствено запазването на българския лев до достигането на средноевропейски равнища на приходи. Според тях въпросът за референдума би гласял следното: " Съгласни ли сте българският лев да се резервира като публична валута в България до постигане на 90% от средноевропейските приходи? " По думите на водача на партията Костадин Костадинов това би могло да се случи през 2043г.

Радев му отвърна, че към този момент по този начин или другояче има Национален проект за въвеждане на еврото, по тази причина по-скоро чака българският парламент да се следи по какъв начин се извършва този проект за постигане на така наречен Маастрихстки критерии. " Няма неприятно да се стремим към една добра макроикономическа рамка, само че при условия, тъй че тя да бъде от изгода за жителите и бизнеса ", съобщи президентът като уточни, че сега България не дава отговор на тези критерии. Добави и че би трябвало да се вземат поради всички разбори и специалисти и да се търси най-хубавото решение, само че България да не пропуща и всички вероятни изгоди.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР