Президентът Румен Радев отправи призив към държавите, които все още

...
Президентът Румен Радев отправи призив към държавите, които все още
Коментари Харесай

Радев с призив към държавите, които все още не дават съгласие за присъединяването ни към Шенген


Президентът Румен Радев насочи апел към страните, които към момента не дават единодушие за присъединението на България към Шенген, да осмислят доста добре, че колкото по-бързо България се причисли към Шенгенското проствнство, толкоз по-бързо страната ни ще може да придвижи сили и средства от границите с Гърция и Румъния и да ги пренасочим към външната граница на Европейски Съюз, тази с Турция.

" Това значи, че тези страни ще бъдат по-спокойни, че България още по-солидно ще охранява тази външна за Европейски Съюз граница. България е изпълинла всички механически критерии за участие в Шенген още от 2011. България на благосклонност провокира нови две инспекции последните месеци. Резултатите са отлични. Ние не одобряваме да се слагат непрестанно спомагателни условия, които са въобще отвън критериите за участие в Шенгенското пространство  ", посочи Радев.

Държавният глава съобщи, че чака работа на всички равнища на дипломацията и изрази вяра, че ще бъде проявен разсъдък, съобщи Българска национална телевизия.

" Крайно нелогично е в условия на рецесия - сигурността, икономическа, обществена, ние да държим България и Румъния отвън Шенгенското пространство. Това води до загуба на стопански благоприятни условия, това води до мощно въззпрепятствене освен на нашите стопански системи. Нека не забравяме кой е най-големият вложител в България - Нидерландия, кой е втория по-голамина вложител в България - Австрия. И аз моля към държавните управления на тези страни да не вървят против своя личен бизнес, който се възползва от положителните условия, които дава България. Аз съм уверен, че следващата година, работейки интензивно, и Румъния, и България ще се причислят към Шенгенското пространство ", добави той.

Румен Радев посрещна в София президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу. След диалог в президентството той и ѝ благодари за систематичната поддръжка, която ни оказва южната съседка - за участието в Шенген, в Еврозоната, в Организацията за икономическо сътрудничество и раз и акцентира положителните вероятности за съдействие в региона на енергетиката.

" Перспективите за развиване на съдействието сред Гърция и България в областта на енергетиката са блестящи. И това се дължи на няколко фаткора. Не единствено на географското състояние на нашите две страни, освен на опита и характера на нашите енергийни системи, само че и на мощната политическа воля на държавните управления на двете страни да не престават и задълбочават това съдействие ", посочи той.

Очаква се в период до една година да приключи построяването на терминала за полутечен газ в Александруполис, където България взе участие с 20% и е удвоила резервирания си потенциал на нашата страна. Страната ни демонстрира интерес и към сторежа на втория терминал " Тракия " на същата локация, уточни Радев. Освен това сега се построява се и далекопровода сред Неа Сантия и Марица Изток, който би трябвало да способства за още по-голяма съгласуваност на нашите енергийни системи.

" В момента е в ход процедурата по удвояване на потенциала на подземното вместилище на газ в Чирен, което дава опция освен на България, само че и на Гърция да балансира совята газопреносна система, защото без подземно вместилище за газ с огромен потенциал самия импорт на полутечен газ няма по какъв начин да бъде уравновесен. Тук България и Гърция са взиомносвързани ", сподели още Радев.

Той уточни и че България обмисля обновяване на плановете за бъдещи нуклеарни мощности, тъй като има най-важния запас - хора с потенциал, с подготовка, с дълготраен опит в безвредна екслоатация на нашата нуклеарна центарла и това е порект, който " дружно можем да развиваме в бъдеще ".

" Ние сме свързани взаимно и в газа, и в производството на електиречска сила и в бъдеще в системите за съхраняването на тази сила. По този метод България и Гърция се трансформират в един хъб за поризводство, за транспорт, за запазване на сила, който ще може да балансира енергийните системи на нашите съседи и сътрудници ", сподели още Радев.

Българският държавен глава удостои Катерина Сакеларопулу с медал " Стара планина " с лента за нейните заслуги за развиването на двустранните връзки сред България и Гърция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР