Президентът Румен Радев няма основание да забави връчването на първия

...
Президентът Румен Радев няма основание да забави връчването на първия
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: След ротацията ще бъде избран кабинет още с първия мандат

Президентът Румен Радев няма съображение да забави връчването на първия мандат при осъществяването на ротацията в държавното управление. Държавният глава би трябвало обаче да направи съвещания с партиите за сформиране на държавно управление, като може да ги направи в границите на един ден и в границите на три седмици.

 

Toва изясни пред News.bg преподавателят по Конституционно право в СУ " Св. Климент Охридски " проф. Пламен Киров за идното през март месец и има ли учредения за конституционно закъснение на процедурата.

 

Той изясни, че откакто ротационното държавно управление Денков/Габриел подаде оставка на 6 март, конституционната процедура по член 99 от Конституцията е общоприетата - президентът би трябвало да направи съвещания с парламентарно показаните партии и ще връчи мандат на разположение, посочено от най-голямата по мощ парламентарна група.

 

" Това, че ще има договореност за ротацията, няма никакво значение. Най-вероятно още с първия изследователски мандат, който ще бъде връчен на Мария Габриел при една договореност сред Тройната коалиция, която съществува сега - няма значение, че я назовават сглобка, некоалиция и структура, нещата ще си дойдат на мястото с едно гласоподаване и още с първия мандат, когато бъде връчен от президента ", разясни проф. Киров.

 

Той уточни, че в Народното събрание ще се осъществят още веднъж три гласувания за новия ротационен кабинет - за избор на министър-председател, за структурата на Министерски съвет от позиция на броя и специализацията на министерствата и съставът на министрите.

 

Според проф. Пламен Киров е обикновено при ротацията напролет половината Министерски съвет да е с нов състав. " На мен ми е мъчно да посоча най-малко пет министри в състава на настоящия Министерски съвет ", каза той.

 

Проф. Пламен Киров е на мнение, че Движение за права и свободи няма да вземат участие директно с министри в бъдещия ротационен кабинет. По-нататък несъмнено, в случай че това не е последната ротация - до година или две - всичко може да се чака, само че към този момент при идната ротация Движение за права и свободи няма да вземат участие с министри в изпълнителната власт.

 

Той добави, че партньорите в Тройната коалиция могат да образуват връзките си в едно съдружно съглашение. Всички друго означавало всяка седмица сътрудниците в некоалицията да изненадват обществото с по няколко абсурда и някакви различия в сглобката. Самият речник, който започнахме да използваме по политическите и юридическите разбори към този момент е перверзен. Какво значи некоалиция? Като е некоалиция, значи няма коалиция и за какво тогава има постоянно държавно управление, запита проф. Киров.

 

В умозаключение проф. Пламен Киров съобщи, че няма спънка държавното управление да изкара и 4-годишен мандат, стига представителите на некоалицията да не я съборят сами. Опозицията не е в положение да го направи от позиция на числовата ѝ мощ и разполагаемите гласове. Улицата също може да събори едно държавно управление и в случай че нещата стигнат до такава степен, че хората излязат на улицата, нито едно държавно управление не може да остане на власт, сподели още конституционалистът.


Месеци преди ротацията министър председателят Николай Денков и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов твърдят, че ротацията е една условност, която ще протече безпрепятствено.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР