Президентът Румен Радев наложи вето върху предоставянето на бронирана транспортна

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху предоставянето на бронирана транспортна
Коментари Харесай

Радев наложи вето върху изпращането на ненужни за България БТР-и в Украйна

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху даването на бронирана транспортна техника от България за Украйна , заяви пресцентърът на президенството в понеделник.

Новината идва, откакто на 22 ноември Народното събрание на 100 български бронетранспортьора (БТР-и) с отпаднала нужда на Украйна, която беше нападната от Русия през феруари 2022 година

Споразумението беше подписано през август 2023 година сред Министерството на вътрешните работи на България (МВР) и украинското министерство на защитата. „ За “ изпращането на БТР-ите гласоподаваха депутатите от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ), Движение за права и свободи, „ ИТН “ (ИТН)и ГЕРБ. „ Против " бяха „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия.

Сега Радев връща закона за одобрение на това съглашение за наново гласоподаване в Народното събрание (НС). В претекстовете към ветото Радев показва, че депутатите не са били задоволително осведомени с „ съответните параметри на дарението “ и не са могли да преценяват дали БТР-ите в действителност са с отпаднала нужда.

Въпросните бронетранспортьори са употребявани в България само в границите на така наречен „ възродителен развой “ (1984-1989), при който турците от България са принудително преименувани и депортирани. Отпадналата нужда на БТР-ите значи, че те към този момент не са нужни на България.

Въпреки това Радев твърди, че бронираната техника би могла да влезе в приложимост - да вземем за пример при защитата на българската граница или при бедствия и повреди в мъчно налични зони.

„ Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските жители следва да бъдат първокачествен приоритет “, счита президентът.

В претекстовете си Радев показва още, че решението БТР-ите да се изпратят на Украйна не взима поради „ военновременните задания, вменени на Министерство на вътрешните работи “, нито потребностите на Главните дирекции „ Гранична полиция “ и „ Пожарна сигурност и сигурност на популацията “ .

Същата теза за опцията БТР-ите да се употребяват в България опазиха и депутатите от „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, когато законът за ратификацията на съглашението се обсъждаше в пленарна зала.

Решението за даване на брониранната техника беше подписано през август в София и през ноември в Киев. До него се стигна след за изпращане на БТР-и на Украйна.

Малко преди този момент държавното управление на ПП-ДБ и ГЕРБ на нападнатата от Русия страна в осъществяване на от 9 декември 2022 година

Изпращането на бронираната техника стана мотив и за, който беше импортиран от Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и Има Такъв Народ при започване на ноември. Той обаче.

Русия стартира пъломащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година След началото на войната изпратиха военна помощ на нападнатата страна.

България е една от страните, които доставят най-вече оръжие за украинската войска. Парламентът на няколко пъти реши да изпрати военно-техническа помощ на Киев, най-често от оръжия, които към този момент не са нужни на България.

От началото на войната президентът Радев и партиите „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия са измежду главните съперници на предложенията за изпращане на военна помощ на Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР