Президентът Румен Радев налага вето на Закона за бюджета на

...
Президентът Румен Радев налага вето на Закона за бюджета на
Коментари Харесай

Румен Радев наложи вето на Бюджета на НЗОК за 2018 г.

Президентът Румен Радев постанова несъгласие на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година

Ветото касае § 6 от Преходните и заключителните разпореждания на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, която касае незаплащането от страна на НЗОК на избрани лекарствени артикули.

Президентът смята, че се основава друго отнасяне на здравноосигурените лица през 2018 година и се визира главно конституционно право, гарантиращо на жителите налична здравна помощ.

Лимитираният финансов запас за здраве постанова усъвършенстване на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на жителите и обществената правдивост, се показва в позицията на президента.

С него се открива правилото през 2018 година НЗОК да не заплаща за лекарствени артикули с ново интернационално непатентно название, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен лист, както и за включени в позитивния лекарствен лист, които подлежат на възнаграждение за първи път през 2018 година

Независимо, че е направено намаляване на краткотрайната възбрана посредством изключения за генерични лекарствени артикули и за лекарствени артикули по член 29 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, съгласно Румен Радев се загражда правната опция използването на избрани лекарствени артикули да бъде финансирано със средства от бюджета на НЗОК.

Според претекстовете на президента наредбите пораждат опасения, че няма да бъдат обезпечени правата на всички здравноосигурени лица.

Освен това " с въвеждането на рестриктивните мерки в § 5 и 6 ще се даде опция при пускане на бюджетната процедура за правене на план на закон за бюджета на НЗОК за идната календарна година в проектобюджета за 2019 година да се заложат средствата, които ще са нужни на НЗОК за осъществяването на към този момент поети договорни отговорности. " Освен това се показва, че " през 2018 година не се планува заплащането на нови молекули, с което се подсигурява спазването на заложените средства за лекарствени артикули ".

Мораториумът по § 6 не може да бъде стимулиран от фискални съображения. С него се визира главното право на здравно обезпечаване, гарантиращо на жителите налична здравна помощ, закрепено в член 52, алинея 1 от Конституцията на Република България.

Мораториумът влиза и в несъгласие с редица интернационалните актове, по които Република България е страна.

В претекстовете си президентът напомня и че Конвенцията за правата на индивида и биомедицината планува еднакъв достъп до здравни грижи и страната, според от здравните потребности и наличните запаси, би трябвало да вземе подобаващи ограничения за неговото гарантиране (чл. 3). Той се базира и на Международния пакт за стопански, обществени и културни права, който задължава страните да вземат ограничения за основаването на условия, които да обезпечат на всички здравна помощ и здравно обслужване при положение на болест.

" С § 6 се основава друго отнасяне на здравноосигурените лица през 2018 година, което не е целесъобразно от друга конституционно обезпечена полезност и не е съразмерно на преследваната цел. Конституцията афишира равенството на жителите пред закона за принцип и не всяка цел може да бъде годно съображение за ограничение на права, а единствено цел от същия порядък, какъвто Конституцията позволява ", се сочи в претекстовете на президента.

Преграждането на опцията за възнаграждение на лекуване с новаторски медикаменти и на такива, включени в позитивния лист, които за първи път би трябвало да се заплащат през 2018 година, е официално. То не се предпоставя от друга конституционно обезпечена полезност, а е обвързано само от времето за използване на възбраната. Тя ще работи без значение от изгодата при лекуването с такива лекарствени артикули и без значение дали има налични средства по бюджета на НЗОК.

" Здравето на хората е обществено богатство и цел на националната здравна политика и то има приоритет пред икономическите съображения за успеваемост на здравните грижи и минимизиране на разноските ", се споделя в позицията на президента.

Според Румен Радев лимитираният финансов запас за здраве постанова усъвършенстване на разпределението, разходването и контрола на наличните средства за провеждането на здравната политика, само че установеното засягане на главното право на здравно обезпечаване внася дисбаланс и в обществената правдивост.

Според президента възприетият в § 6 от закона метод лишава същностен съставен елемент от обществения темперамент на страната и опонира на правилото за обществена правдивост.

Президентът Румен Радев приканва народните представители да преразгледат наредбата на § 6 от Преходните и заключителните разпореждания на признатия закон и да се опитат да приложат различен метод за реализиране на задачите за ограничение на финансовите опасности за бюджета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР