Президентът Румен Радев и вицето му Илияна Йотова, на която

...
Президентът Румен Радев и вицето му Илияна Йотова, на която
Коментари Харесай

ЗАЩО? Илияна Йотова помилва наркотрафикант

Президентът Румен Радев и вицето му Илияна Йотова, на която президентът е делегирал правото да помилва, са амнистирали трима нови пандизчии, единият от които е съден за трафик на дрога. Това излиза наяве от регистъра на помилваните, оповестен на формалния уебсайт на президентството.

Откакто Радев и Йотова владеят „ Дондуков “ 2, получилите висшата държавна благосклонност наброяват общо 25 души. Последният от тях е на 59-годишен наркотрафикант, наказан през 2019 година за закононарушения, които направил през 1999-2000 година Присъдата е четена от съд в гръцкия град Солун. Българинът е приет за отговорен за импорт, трафик и продажба на опиати в Гърция и е наказан на 15 година отнемане от независимост, от които е изтърпял единствено 5 години зад решетките.

„ През времето от осъществяване на действията до постановяване на присъдата – съвсем 20 години – здравословното положение на молителя се утежнява доста прогресивно “, написа в претекстовете на комисията в президентството, през която минават молбите за опрощение. Лекарите считат, че болесттите на наказания не могат да се лекуват в затворническите лечебни заведения.

Освен това от 2 години изтърпяването на наказването му е прекратено по здравословни аргументи. „ Изтърпяването на наказването е несъвместимо на процедура с извънредно тежкото здравословно положение, представляващо заплаха за живота на молителя, и би било демонстрация на нечовешко отношение “, се споделя още в претекстовете мъжът да бъде опрощение за остатъка от наказването си.

Радев и Йотова са пощадили и 87-годишен, наказан за опит за ликвидиране и кражба на револвер и муниции. Наказанието по първата му присъда е 3 години затвор, а по втората – 3 месеца. Той е в преклонна възраст и неосъждан. За него комисията написа в претекстовете си, че страда от заболяване, поради което на процедура е обездвижен.

„ Поведението му в пандиза е положително, а рискът от рецидив е с доста ниски стойности. Излежал е повече от половината от първата присъда и държанието му е доста положително “, установи още комисията, преди да го амнистира. Третият нов опрощение от президента и вицето му е 51-годишен мъж с висше обучение и две деца, аграрни собственик.

Той е наказан условно на година затвор и 2 години без брошура за причиняване на гибел при злополука. След случая той е оказал помощ на жертвата, освен това тя също е имала виновност за злополуката, се схваща от претекстовете на комисията.

Молителят, който към този момент е бил година без брошура, е опрощение с остатъка от това наказване. Комисията написа за него, че той „ упражнява разнообразна селскостопанска активност, осигуряваща финансово фамилията му, и неналичието на шофьорска брошура му пречи за това “.

Преди години Йотова, в качеството си на разположение, даващо прошка, бе изпаднала в извънредно комплициран проблем. При нея идва молба за опрощение от килъра на личния ѝ татко. Тя обаче отхвърля да вземе решение и моли президентът и комисията да се заемат със случая. 88-годишният Илия Стоянов, който наръгва смъртоносно бащата на Йотова във влака до Сливница, не доживя да бъде опрощение и умря в килията си в Софийския затвор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР