Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков пристигнаха заедно в

...
Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков пристигнаха заедно в
Коментари Харесай

Румен Радев и Кирил Петков на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев: В България и Северна Македония заедно духом го почитаме. Нуждаем се от сила и смелост, за да се освободим от заблудите и да отхвърлим насаденото ни разделение

Президентът Румен Радев и министър председателят Кирил Петков дойдоха дружно в Блъгоевград за тържественото отбелязване на 150-ата годишнина от рождението на великия български бунтовник Гоце Делчев.

" Не би трябвало да забравяме, че Гоце Делчев е знак на свободата. Днес честваме рождения ден на един от най-великите раволюционери. Не би трябвало да се не помни - историята би трябвало да се схваща, героите би трябвало да се почитат. Гоце Делчев е човек, който ясно схваща вредата от шовизизма. Той посвети живота си на битката срещу деспотизма. Признателността към този воин някои се отипват да я употребяват за разделяне. Нормално ли е точноличността му да разделя народите от двете страни на границата ", сподели в формалното си слово Кирил Петков.
свързани новини2068преди 10 часа
" В историческата памет на нашия народ има събития, които постоянно ще ни изпълват с национална горделивост. Има персони, които приживе се трансфораха в митове. Само месеци след възкресението си свободна България бе разпокъсана, а Македония и Тракия още веднъж хвърлени под иго. Но Берлинският конгрес не съумя да угаси вярата на македонските и тракийските българи да остояват правото си на свободен живот, тъй като имаше революционери като Гоце Делчев. Той не един път е призовавал, че би трябвало да се борим за свободата на Македония ", сподели президентът Румен Радев. Той напомни, че през днешния ден и в България, и в Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. " Заедно духом го почитаме, както би желал и самият Делчев. Днес се нуждаем от мощ и храброст, с цел да се освободим от заблудите, с цел да отхвърлим насаденото ни разделяне и идеологическите окови. Убеден съм и имам вяра, че ще го сторим ", прикани президентът.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР