Президентът Румен Радев е проводник на руската хибридна война, която

...
Президентът Румен Радев е проводник на руската хибридна война, която
Коментари Харесай

Иван Сотиров: Президентът близо година управлява еднолично държавата

„ Президентът Румен Радев е проводник на съветската хибридна война, която се води в България. Антибългарското говорене в Скопие е всъщност антиевропейско. Президентът близо година ръководи еднолично страната. Практиката сподели, че служебното държавното управление по никакъв метод не усъвършенства обстановката. “ Това съобщи Иван Сотиров, депутат от Съюз на демократичните сили в две национални събрания – 37-ото и 40-ото, и ръководител на съдружие „ Достойнство, отговорност, морал “.

„ За една година - от 12 май 2021 година, когато встъпи в служба първото служебно държавно управление на президента Румен Радев, до през днешния ден, следим още по-голям разпад и рецесия на политическата система, вместо стабилизиране. Вярно, че има външни фактори и рецесии, само че този развой стартира още със служебните държавни управления и директната интервенция на президента в политиката – опитите да инженерства, макар че той отхвърля, или договарянето с определите кръгове за основаването на политически планове, е контрапродуктивно и значително в основата на рецесията, в която се намираме “, добавя Сотиров.

Той е безапелационен, че президентът не се явява контрапункт, а артикул на олигархичния модел, който господства още от годините на прехода.

„ Радев не един път е казвал, че страната е превзета от олигархията, от мафията. С което се самообвинява, тъй като няма по какъв начин да бъдеш определен, да станеш президент при мажоритарен избор, в случай че ти не си обвързван с мафията. Няма по какъв начин в една превзета от мафията страна, ти да станеш президент, в случай че не си блажен от нея.

И преди в историята имаше президенти, които се опитваха да менажират политическите планове. Президентът Първанов да вземем за пример беше един от хората, които докара Станишев като ръководител и собствен заместител в Българска социалистическа партия. Но това, което се случва с Радев е много по-драстично, тъй като той в границите на президентския си мандат основава политически планове и ги поддържа недвусмислено, макар опитите му да внушава противоположното или да се разграничава от своите творения “, съобщи някогашният народен представител от Съюз на демократичните сили.

Той добавя, че това, което прави Радев е да узурпира власт, да излиза от конституционните си пълномощия и да изземва функционалности. В свои речи той излиза с анонси, които по-скоро подхождат на министър-председател, а не на президент.

„ В началото на втория си мандат Радев продължава една доста рискова линия – да се държи като знаменосец на съветската пета колона и да развива всички опорни точки на Кремъл. Лошото е, че за неговото преизбиране носят отговорността и спомагаха интензивно хора, които се афишираха като водачи на демократични, на евроатлантически партии.  

Президентът е този, който лансираше, още в акцията за първия си мандат, тезата за демилитаризация на Черно море. Сега, под прикритието на миротворец, той се пробва да обезсили и да блокира всевъзможен опит на България да спомага на нападнатата страна Украйна.

Спомнете си съветското знаме над Крим. Протежето му Стефан Янев назова войната, която разгласи Русия на Украйна, военна интервенция – нещо, което не престават да развиват от Кремъл и което стана мотив за неговата оставка от държавното управление “, споделя още Сотиров.

Той припомна, че до ден сегашен Радев продължава да нападна успеваемостта на глобите, които бяха наложени при окупацията на Крим. Всички обиколки на Радев са фокусирани върху това не да пази българския народен интерес, а да лобира за свалянето на глобите.

„ Стигна се и до една обстановка, която в случай че не беше трагична, несъмнено щеше да е комична – опита да пропагандира поляците, чиято сензитивност към Русия е нараснала, той (Радев – бел. авт.) отиде даже при тях да лобира за събаряне на глобите “, съобщи Сотиров.

Бившият народен представител споделя още, че президентът не търси консолидиращи позиции, а разграничителни линии. И в тази ситуация с Република Северна Македония той играе в схемата кремълската резидентура от София + кремълската резидентура от Скопие взаимно да си подават топката, с цел да утежняват връзките сред нашите две страни и да блокират процеса на евроинтеграция на РСМ с измислени претенции.

Докато с „ планове “ Радев си обезпечаваше преизбиране, от в този момент ще работи за обезпечаване на личен политически план, което също е причина за борба и неустойчивост.

Дори по въпроса за Република Северна Македония, Радев наложи една рамкова позиция на Народното събрание, която с нищо не надгради това, което имахме като публичен консенсус. Ние имахме две съглашения сред България и районен съд Македония, които се одобряваха консенсусно в България и бяха подкрепени от РСМ.

Конституционната смяна по никакъв метод не подсигурява правата на българските жители, тъй като и до в този момент в Конституцията на РСМ е преписана едно към едно единната декларация за правата на индивида, в която самостоятелните права на всеки жител на РСМ да се самоопределя етнически, религиозно или както желае, са обезпечени. Проблемът е, че тези права и до в този момент се нарушава от управляващите в Скопие.

България просто би трябвало да бъдат спазвани тези права – самостоятелните човешки права.

По въпроса за териториалните искания, категорично е записано в тяхната конституция, че не могат да имат никакви териториални искания. Решен е и въпросът с малцинствени искания.

Пълна машинация е това, че ще ни одобряват с смяната в конституцията като държавотворен народ. Такова разбиране няма в Конституцията на РСМ. Всички, които са се борили за основаване на Република Македония, в това число Ванчо Михайлов, пазят и развиват мощната теза – гражданският темперамент на македонската нация и страна, а не някаква мултималцинствена скица.

Идеята за автономност и самостоятелност на Македония е българска. Тя е дело на хората с българско съзнание, които са водили битките. Затова считам, че отстъплението от тези неща е еднакво на национално изменничество. Със самото слагане на въпроса за смяна на конституцията ние всъщност подвигаме топката на ВМРО-ДПМНЕ, които работят в полза на Белград и Кремъл.

Нещо доста значимо, антибългарското говорене в Скопие всъщност е антиевропейско. Това би трябвало твърдо да се артикулира от българското държавно управление пред нашите европейски сътрудници.

С цялостната си активност Румен Радев е извънредно нездравословен – поради персоналния си кариеризъм е подготвен да погазва българския народен интерес и да основава в допълнение разграничителни линии и напрежение в обществото.

Забавянето на доставката на F-16 Block 70 не е толкоз заради логистични проблеми, а по-скоро е форма на съмнение, тъй като нашите сътрудници виждат, че на огромна част от нашите генерали не може да се разчита и те приказват в стила на Кремъл.

Това, което той направи с двете си служебни държавни управления е причина и съображение (и по време на Плевнелиев имаше служебни държавни управления – бел. арт.) в Народното събрание да се търси смяна в конституцията, а това става с нормално Народно заседание.

Практиката сподели, че служебното държавно управление по никакъв метод не усъвършенства обстановката. Служебните държавни управления компрометират главния принцип на конституцията, че сме парламентарна република и не е редно президентът да може да ръководи страната еднолично – без надзор на Народното събрание. Видяхме служебни държавни управления, които одобряват бюджети и вършат радикални промени. Това може отново да ни се случи в близко бъдеще и е извънредно рисково. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР