Президентът Румен Радев е провел среща с ръководителите на ДАНС,

...
Президентът Румен Радев е провел среща с ръководителите на ДАНС,
Коментари Харесай

Радев е привикал службите за сигурност заради кризата в Червено море

Президентът Румен Радев е провел среща с ръководителите на ДАНС, Държавна организация " Разузнаване " и Служба " Военно разузнаване " поради рецесията в Червено море.

Срещата е извършена часове откакто по цели, свързани с хутите в Йемен.

Хутите са виновни за поредност от набези и превземания на товарни кораби, които минават сред Суецкия канал и Аденския залив - един от най-важните транспортни направления за международната търговия.

Два от тези кораби - Galaxy Leader и Руен - са с български екипажи.

По време на срещата от ръководителите на службите за сигурност е направена оценка по отношение на вероятните опасности за ескалация на напрежението в района, както и върху развиването на обстановката с българските жители.

Обсъдена е и обстановката по линията на сигурността в Близкия Изток, сигурността на корабоплаването, както и дипломатическите дейности и координацията с сътрудниците.

В срещата са взели участие Антоан Гечев (директор на ДАР), Пламен Тончев (ДАНС), както и Венелин Венев (Военно разузнаване).

В края на 2023 година министърът на защитата Тодор Тагарев разгласи, че страната обмисля дали да се причисли към интернационална интервенция за запазване на сигурността на корабоплаването в Червено море.

Малко по-късно обаче се наложи да посочи, че България няма да изпраща военни, а да помогне на съдружниците единствено по такива способи, които са " в сходство с нашите качества ".

Това стана, откакто ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов го разкритикува обществено за това, че не е съгласувал авансово с болшинството в Народното събрание своята позиция си за интервенция в бъдеща интервенция в района.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР