Президентът Росен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република

...
Президентът Росен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република
Коментари Харесай

Плевнелиев иска да регистрира работодателска организация, без да има право

Президентът Росен Плевнелиев  Росен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и някогашен министър на районното (2012-2017 г.) пробва да записва асоциацията си за новаторски технологии като една от национално представителните работодателските организации в България, научи Economic.bg.

По този метод той ще получи право да взе участие в Националния съвет за тристранно съдействие, да бъде включен във формалното разискване на обществената и икономическа политика на страната, както и да се възползва от всички други права, които ще получи с признаването на БРАИТ за работодателска организация.

За да бъде приета на национално равнище една работодателска организация обаче, тя би трябвало да дава отговор на няколко официални критерия. Единият от които е количественият - брой членове и работни места, които тези членове основават. Другият е организацията да бъде записана в Регистъра на синдикални и работодателски организации към съответния областен съд по седалището им - в тази ситуация в Софийския градски съд (СГС).

Оказва се, че има проблем и по двата критерия, което прави признаването на организацията неприемливо. Проверка на Economic.bg демонстрира, че Сдружение „ Българска работодателска асоциация новаторски технологии „ БРАИТ “ е записана в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при Агенцията по вписванията към Министерството на правораздаването през 2019 година с ЕИК 175816050. Но не и в регистъра по член 49, алинея 1 от Кодекса на труда. А това е наложително изискване, даже има изискване регистрацията там да е три години преди кандидатстването. И защото регистърът на синдикалните и работодателските организации работи от 1 януари 2018 година, първата организацията официално може да подаде поръчка едвам на 1 януари 2021 година

С изменение и допълнение на член 49 от КТ (обн. Дъждовни води, бр. 59 от 2018 г.) петте заварени работодателски организации - АИКБ, КРИБ, БСК, БТПП и ССИ, резервираха автоматизирано качеството си на юридическо лице, без да се вписват в регистъра на синдикалните и работодателските организации към съответния областен съд по седалището им. БРАИТ обаче не е имала правосубектност, която да резервира.

Както бе посочено нагоре, БРАИТ е съдружие с нестопанска цел, несъмнено за осъществяване на активност в социална изгода. Този тип сдружения се уреждат особено и единствено по реда на ЗЮЛНЦ. На съображение, че активността им е в социална изгода, а не в интерес на членовете им, те употребяват редица данъчни и други облекчения, имат характерни цели и подлежат на специфична отчетност. И на тази основа има и безспорна спънка БРАИТ да бъде обсъждана като работодателска организация по смисъла на член 49 КТ.

Според юрист, с който Economic.bg съветва проблема, формалното несъблюдение на горните критерии прави невероятно вписването на асоциацията на Росен Плевнелиев  Росен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и някогашен министър на районното, без да се наруши закона.

Според източници на Economic.bg се оказва напън върху общественото министерство и даже върху останалите приети работодателски организации БРАИТ също да бъде приета, въпреки и в нарушаване на закона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР