Президентът Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред неочаквано оспорвана надпревара

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред неочаквано оспорвана надпревара
Коментари Харесай

Ердоган е изправен пред истинско предизвикателство

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред ненадейно оспорвана конкуренция на турските избори през този месец, като съперниците му показват новооткрито единение и неговият главен съперник построява акцията си с обаятелност . Това написа в собствен материал AFP.

Ердоган, който преобразува Турция от 2003 година насам като министър-председател и в този момент президент, обича да се счита за неоспорим победител на турските избори и несломим посредством изборната урна. Но анализаторите споделят, че неговата ръководеща Партия на справедливостта и развиването (ПСР) може да загуби болшинството в едновременните президентски и парламентарни избори на 24 юни заради опозиционен алианс.

Докато Ердоган е любимец да завоюва втори мандат на президента с разширени пълномощия, одобрени с миналогодишния референдум, изборите могат да стигнат до непредвиден ход, при който успеха за турския водач не би могла да се счита за сигурна.

Лидерът на главната опозиционна Републиканската национална партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу, педантична фигура, която рядко провокира неспокойствие в Ердоган, провокира изненада, откакто избра да не се кандидатира и кимна в посока на Мухарем Индже, развълнуван народен представител от лявото крило на партията.

Докато Индже пламенно кръстосва Турция и с наслада къса страници от управлението на Ердоган за акция без ограничавания в методите, партията му също по този начин приготви необятен съюз с дисидентите националисти на някогашния министър Мерал Акшенер и консервативната Добра партия (Саадет).

" Опозицията демонстрира за пръв път известна степен на съгласуваност и единение " , сподели пред AFP Асли Айдънташбаш, член на Европейския съвет за външни връзки (ЕСВО), който акцентира, че може даже може да има " преимущество " в Народното събрание.

Тя сподели, че ПСР е подценила Индже след Кълъчдароглу, който се счита за " елементарен " съперник. " Сега Ердоган е изправен пред някой, който отвръща, сходно на него, и в който се вслушват. “

Опозицията натрупа капитал

Изборите се организират и на фона на проблематична стопанска система, които се мержелее в предишното, вместо да е нормалният коз за акция за Ердоган.

Инфлацията се е повишила до 12,15%, а лирата е изгубила към 20% от цената си по отношение на $ тази година.

Президентът е изправен пред " композиция от сложен стопански подтекст и изненадващо енергична и обединена съпротива ", съобщи Пол Т. Левин, шеф на Стокхолмския академични институт за турски проучвания.

Индже демонстрира " мощните си риторични качества и одобри борбата с Ердоган ", сподели Левин. Той добави, че нараства и недоволството от наличието на 3,5 милиона сирийски бежанци в Турция. " Опозицията се възползва от това. "

Ердоган трябваше много да се потруди, с цел да победи съперника си на президентските избори през август 2014 година, леко говорещият Екмеледин Ихсаноглу, който по подигравка на ориста сподели, че ще гласоподава за някогашния си противник в тези изследвания.

Индже обаче не се опасява да допира оголени нерви на обществото, като не не помни съдействието в предишното сред ПСР и живеещия в заточение в Америка просветител Фетхуллах Гюлен, който е упрекнат, че стои зад несполучливия прелом от 2016 година

Той даже твърди, че Ердоган се е срещнал с Гюлен в Пенсилвания, с цел да завоюва благословия за образуването на ПСР. Ердоган подаде тъжба против Индже за " неоснователното " изказване.

Представяйки себе си като искащ помиряване, Индже също по този начин се стреми да реализира прогрес измежду гласоподавателите, които не са естествени поддръжници на РНП, като турските кюрди и религиозните консерватори.

Опозицията " за първи път от доста избори дефинира дневния ред ", сподели Айдънташбаш.

За първи път от доста време

Поддръжниците на Индже даже видяха в изненадващата огромна победа на изборите на предприемача Али Коч, който на 3 май изгони Азиз Йълдъръм от позицията на дълготраен ръководител на футболните колоси в Истанбул „ Фенербахче “, предходник на нещата, които предстоят.

" Общността на „ Фенербахче “ осъзна промяната;, в този момент това, от което се нуждае Турция, е огромна смяна ", написа в Twitter Индже.

За разлика от опозиционния съюз, пактът на Ердоган с Партията на националистическото придвижване (ПНД) е по-слаб, а нейният водач Девлет Бахчели е съвсем незабележим в акцията до момента.

След явно лек старт Ердоган форсира акцията си през последните дни и лицето му в този момент гледа турците от билбордове в цялата страна, които афишират, че " велика Турция желае мощен водач ".

В центъра на вниманието ще бъде честната игра на изборите, като ОССЕ разпростира задача от 12 чиновници в Анкара и 22 дълготрайни наблюдаващи в цялата страна, с цел да следи провеждането на изборите.

Остават две седмици интензивна акция и Ердоган доста ускори реториката си против кюрдските войнстващи водачи в Северен Ирак, давайки знак, че може да се стреми да впечатли гласоподавателите с боен триумф в последната минута.

Марк Пиерини, някогашен дипломат на Европейски Съюз в Турция и гостуващ академик в " Карнеги Европа ", сподели, че би било " безразсъдно " да се вършат прогнози за изборите, които са " битка по всевъзможен начин ".

Но той добави: " За първи път от много време опозиционните партии се стремят да предложат радикално друга опция за гласоподавателите. "

Източник: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР