Президентът Радев заплаши, че може да наложи вето върху държавния

...
Президентът Радев заплаши, че може да наложи вето върху държавния
Коментари Харесай

Как президентът Радев окончателно се самозабрави

Президентът Радев заплаши, че може да наложи несъгласие върху държавния бюджет за следващата година, в случай че Народното събрание " не озапти министъра на финансите ". Вживял се в ролята на наставник на държавното управление, генералът се е развикал като старшина пред артелното.
Неверни изказвания и клевети
В ненавистта си към ръководството президентът е подготвен да се аргументира и с погрешни изказвания и клевети, каквито са двете му съответни учредения да шамароса плана за бюджет. Едното е, че се готвела ликвидация на земи от държавния аграрен фонд, каквато не попада в оферти на Народното събрание план за бюджет. Президентът явно е просрочен да се намеси в разногласието, протекъл сред земеделското и финансовото министерство по тематиката, като разгласи, че надали не ще се стигне до срив на националната и продоволствената сигурност, в случай че бъде продадена една пета от този фонд, каквито са били първичните планове, съгласно изявления в медиите. Става дума за земи, които и в този момент се употребяват за предоставяне под дълготрайна аренда и за обезщетяване на жители, само че по този начин или другояче и тази една пета от тях е отпаднала като вид за директна продажба.

Също толкоз апокалиптични съгласно Радев са и проблемите пред „ Булгартрансгаз “ поради парите, които държавното сдружение би трябвало да получи от увеличената такса за транспорт на съветски газ през България. Президентът артелчик не проумява, че казусът с „ тенекиите със сирене “ в „ Булгартрансгаз “ е единствено счетоводен – че на сметката на държавното сдружение са били записани предстоящите спомагателни стотици милиони от нарасналата такса, които се превръщаха в пасив, до момента в който не бъдат събрани. А те не могат да бъдат събрани, в случай че „ Газпром “ непринудено не ги заплати. Но той не желае - и могат да ги събират единствено митниците, което пък може да стане вероятно след готвените законови ремонти, с които съветският газов колос да стане данъчно задължено лице у нас.

Но даже и тези пари да останат единствено на хартия, те не са никакъв недостиг и „ Булгартрансгаз “ няма да бъде фалиран, както подправено предизвестява Радев. Тази клевета е опакована и в целофана на президентската угриженост от „ дискредитиране пред нашите европейски сътрудници “. А в действителност още с гневните си изявления против нарастването на таксата Радев за следващ път се съобщи като корав бранител на съветския газов интерес. Накрая ситуацията е напълно неуместно, в жанр „ за какво си с шапка, за какво си без шапка “: не искайте по-висока такса за газа, но къде са парите от по-високата такса? Логиката му е желязна – остарялата такса е окей, само че в случай че надбавката не е платена и де факто си остава остарялата, е смут.
Узурпация на власт и бойкот на кабинета
По-големият проблем обаче е самозабравата до каква степен се простират пълномощията и отговорностите на президента. Самият Радев призна, че президент до момента не е налагал несъгласие върху държавния бюджет и с позата на военачалник съобщи, че може той да е първият – вместо да се опита да си отговори, за какво предшествениците му не са го правили. А то е, тъй като президентът няма работа в Светая Светих на изпълнителната власт, излъчена от парламентарно болшинство - каквато е законът за бюджета. Чрез него държавното управление и парламентарното болшинство дефинират политиките си и носят цялостната отговорност за тях.

Президентът нито има компетенциите, нито отговорността за съставянето и осъществяването на бюджета на България. Радев нито е обещавал размер на налози, нарастване на заплати и пенсии, финансови вложения и бюджетен недостиг, когато е бил избиран, нито има опция да извършва сходни обещания, даже и да ги съобщи.

Всяка негова интервенция в съставянето и приемането на държавния бюджет е узурпация на власт и бойкот на работата на изпълнителната власт. Особено в случай че той върне целия закон и обрече страната да влезе в новата година без бюджет, до момента в който ветото му не бъде отхвърлено. А отчасти несъгласие надали може да наложи по двата „ казуса “, които огласи – заради липса на текстове, които да нападна.
Стопяване на рейтинг и въздействие до края на мандата
Остава най-после въпросът, какъв брой още президентът може да дълбае дъното. Отговорът е явен: до момента в който генералът без войска не си откри войска, или, в случай че единствено за церемониал е пръв на коня – до момента в който висшото командване не му заповяда друго. До края на мандата му остават цели 3 години. Но в случай че с измененията в Конституцията идния месец бъде отнето главното му оръжие – служебното държавно управление, и смяната устои на  атака пред Конституционния съд, остатъкът от мандата на Румен Радев може да мине в трудно бърборене и стабилно размразяване на рейтинг и политическо въздействие. Или в подготовка за личен партиен план, въпреки историята до момента да демонстрира, че никой някогашен президент у нас, който е опитал, не е съумял с подобен.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР