“Президентът Радев беше избран като натовски генерал, а сега имаме

...
“Президентът Радев беше избран като натовски генерал, а сега имаме
Коментари Харесай

Мирчев: Под натовския камуфлаж на президента виждаме руската му рубашка

“Президентът Радев беше определен като натовски военачалник, а в този момент имаме президент, който си е свалил натовския камуфлаж и виждаме изпод съветската му рубашка. ” Това съобщи депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България ” Ивайло Мирчев в изявление за Би Ти Ви във връзка рецензиите на президента, че Народното събрание няма социална легитимност да трансформира конституцията.


Според Мирчев част от конституционните промени са ориентирани към ограничение опцията на президента да преправя геополитическия курс на страната, а неговите служебни държавни управления да вземат дълготрайни решения, без да са упълномощени от никого и да носят отговорност. “България е парламентарна република и главните решения би трябвало да се вземат от Народното събрание ”, подсети политикът от “Да, България ”.

Като една от “най-големите бели ” на президента и служебния му кабинет съгласно Мирчев е била договорката с “Боташ ”, тъй като за 13 години България би трябвало да заплати 2,2 милиарда $ на Турция, без да има значение дали се придвижва въобще газ. “Едно служебно държавно управление взема решения за 2 месеца за 13 година напред, без да носи отговорност за каквото и да е ”, сподели Мирчев.

Депутатът даде още един образец за еднолично ръководство от президента - с назначението на шефовете на спецслужбите. “Президентът се разсънва една заран с концепцията да смени шефа на ДАНС и със следобедното си кафе към този момент го е сменил - това не желаеме да се случва повече ”, сподели Мирчев. И назова изцяло неприемливо държанието на сегашният началник на ДАНС, който си разрешава да дава оценки за народните представители и партии. “Представете си шефа на ФБР да го направи в Конгреса - ще бъде заменен на секундата ”, сподели депутатът.

Според Мирчев сега ДАНС не работи против съветското въздействие в България. “В момента даже се стопират следствия против съветското въздействие. Затова желаеме да реформираме службите. Ще го забележим, като променим конституцията ”, сподели той.

Политикът от ПП-ДБ съобщи, че в парламентарната група не е обсъждан въобще вид различен с изключение на Мария Габриел да бъде министър-председател след ротацията във властта през пролетта. Не се преглежда въобще и въпросът за приемане на имигранти в подмяна на стартирането ни в Шенген за летищата, както упорства Австрия. По думите му, задачата е да бъдем признати в Шенген по суша още през 2024 година и за това би трябвало да имаме ясна дата още в този момент, при предстоящото ни приемане във въздушния Шенген.

Приемането на измененията в Конституцията би трябвало да завърши 4-5 дни преди Коледа, сподели още Мирчев. И подсети, че президентът Радев още преди 2 години разгласи, че има собствен парламентарен план. “Но явно няма, обикновено беше президентът да излезе и да каже - това са моите оферти, само че вие не желаете да ги приемете, щом не го прави, явно няма такива ”, сподели той.

На въпрос дали ще има съглашение за назначенията в регулаторните органи, Мирчев отговори, че се готви механизъм за взимане на решенията, а не съглашение. “Слагат се имена на масата, прави се дълбочинна инспекция, тъй като някой може да има корупционни зависимости, да вземем за пример. За нас е значимо не да си сложим квоти за една или друга партия, а в действителност да има селекция и регулаторите да работят. Когато те действат, работи бизнесът и страната. В момента регулаторите са подвластни от политици ”, сподели Мирчев. И изясни, че ролята на партиите в назначенията е в носенето на политическа отговорност: “Носейки отговорност пред жителите, партиите могат да кажат - този става, този не. Аз да вземем за пример в случай че чуя, че някой си е взел апартамент за 30 000 лева в центъра на София, а ще ръководи да вземем за пример бюджет на здравната каса за 8 милиарда лв… И назад, новият представител на страната в “Лукойл ” съзнателно пази интереса на страната, не като предходния, който защитаваше съветския интерес ”.

Мирчев съобщи още, че не са договаряни нови пакети военна помощ за Украйна след гласуваните в края на предходната седмица. “Не съм огромен почитател на раздаването на оръжие, желая да си модернизираме армията и е обидно нашите военни да служат със остаряло руско въоръжение. Не желая войната да пристигна у нас, сега Украйна се бие вместо нас, по тази причина би трябвало да създадем всичко допустимо да им помогнем, с цел да защитим страната си. Защото желаеме да живеем в естествен кротичък свят и нападната страна да си върне териториите, а отговорните да отидат на боен съд ”, сподели той. И добави, че досега България е дарила на стойност няколко километра автомагистрала, а Украйна е купила въоръжение и муниции за 5 милиарда лева

Мирчев отхвърли обвиняванията, че с даряването на стоте БТР-а на Министерство на вътрешните работи се понижава боеспособността на българската войска. “Това е неистина, че плуват, Министерство на вътрешните работи имат 500 високопроходими машини, 8 от които верижни, в това число амфибия. Не е отговорно президентът да употребява опорки на “Възраждане ” в претекстовете за бронетранспортьорите ”, сподели Ивайло Мирчев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР