Президентът предложи в общата декларация текст, който казва, че се

...
Президентът предложи в общата декларация текст, който казва, че се
Коментари Харесай

Нинова: Единен нов разследващ орган получи само два гласа - на президента и моя

Президентът предложи в общата декларация текст, който споделя, че се основава обединен, самостоятелен, нов орган, който да се занимава с следствие на корупционни закононарушения. Този текст беше подложен на гласоподаване и събра два гласа- неговия и моя, против дванадесет срещу. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след съвещанието на КСНС при президента.
Т.е. обединен нов орган, който да се занимава с следствие, а не с инспекция на заявления и санкции, явно няма да има. Президентът предложи текст, в който се споделя, че при конструирането на един подобен орган, ще има съвместен баланс сред институциите, т.е и президентската институция, и Народното събрание ще имат отношение към избирането и назначението на хората в подобен орган. Този текст беше подложен на гласоподаване и събра единствено два гласа - неговия и моя, против дванадесет срещу.

Двата въпроса, които бяха противоречиви и по които има разнообразни законопроекти, през днешния ден разбрахме по какъв начин ще бъдат решени. Оттук нататък, отговорността е на болшинството. Те ще си одобряват в Народното събрание един нов орган, който ще се занимава с инспекция на заявления и с налагане на санкции. Нов обединен орган с проверяващи функционалности, в който президентската институция да има отношение, явно няма да има. Ние ще продължим да пазиме нашия законопроект в Народното събрание, само че от това, което осъждам по съвещанието на КСНС, те към този момент са решили какво ще направи болшинството в Народното събрание. Да си носят отговорността, че имитират битка с корупцията и че това няма да докара до никакъв резултат.

Оставам на позизцията си, че политическата класа няма същинско предпочитание да се бори с корупцията, тъй като е част от нея.

Приканих водачите за нещо съответно. Когато профилираната прокуратура завърши следствието по КТБ, прокурорът разгласи, че са стигнали до извод, че има политици, които са получавали нерегламентирано пари от там. Направихме питане с молба за разгласяване на имената на тези политици. Такова писмо изпратих и до профилирания съд, където се намира сега делото. Тези дни получих отговор, че не може да ми бъде предоставена такава информация, и че в случай че съдията – докладчик реши, може в обществено съвещание да ги разгласи. В тази връзка споделих на сътрудниците, че би трябвало ние, политиците, да дадем сигнал, че сме осъзнали, че с този проблем би трябвало да се борим. Попитах дали са подготвени да се причислят в едно общо писмо, в което всички водачи да се подпишем до съда с молба за разгласяване на политиците по случая КТБ, които прокуратурата уточни. Последва безмълвие.

На този КСНС паднаха маските и се видя, кой защо се бори.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР