Президентът налага вето върху Закона за изменение и допълнение на

...
Президентът налага вето върху Закона за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

Румен Радев върна с вето Закона за военното разузнаване

Президентът постанова несъгласие върху Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване , оповестяват от администрацията на президента.

Държавният глава не е склонен с измененията, които дават опция цивилно лице да оглави Служба " Военна информация ". Досега условието беше ръководителят да е военнослужещ. " Това не подхожда на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България ", се показва в претекстовете на президента.

Законът бе признат от депутатите на 26 юли , като по този метод депутатите от ГЕРБ върнаха ситуацията от 2015 година, когато още веднъж от ГЕРБ постановиха смяната началник на работа Военна информация да е боен експерт. Така от службата бе отхвърлен цивилният Йордан Бакалов , който пък я пое откакто предшественикът му Веселин Иванов бе уволнен поради отхвърли си да отвори досиетата на военните разузнавачи. Тогава се обсъждаше и концепцията за обединение на двете разследващи служби.
 Цивилен ще може да управлява военното разузнаване
Цивилен ще може да управлява военното разузнаване

Това взеха решение дефинитивно депутатите

В претекстовете за налагане на несъгласие написа още, че ръководителят на службата следва да има нужната експертиза, изразяваща се в характерни знания и професионален опит, за обезпечаване осъществяването на главните ù задания, свързани не просто с извличане на разследваща информация, а и с информация, нужна за защитата на страната и за отбраната на националната сигурност от външни похищения, опасности и закани.

Според президента се основава риск от нарушение на правилата на централизираното ръководство и надзор на разследващата активност и на политическия неутралитет . " Приетият закон внася несъгласуваност в уредбата по отношение на ръководство на системата за отбрана на националната сигурност и основава казус при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава осъществяването на длъжността ", се сочи в претекстовете на президента, с които се връща за ново разглеждане от депутатите Закона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР