Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва обеща днес, че всеки служител

...
Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва обеща днес, че всеки служител
Коментари Харесай

Президентът на Зимбабве: Ще падат глави заради упражненото насилие при протестите

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва даде обещание през днешния ден, че всеки чиновник от силите за сигурност, махленски в нарушавания по време на удавените в кръв митинги предходната седмица, ще бъде осъден, оповестява ДПА.

Мнангагва сподели това, откакто анулира присъединяване си в Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария. "Насилието или правонарушенията от страна на нашите сили за сигурност са неприемливи и са изменничество към новото Зимбабве ", написа той в Туитър.

"Хаосът и нарушаването на субординацията няма да бъдат толерирани. Правонарушенията ще бъдат разследвани. Ако би трябвало, "ще падат глави ", зарече се президентът на африканската страна.

В същото време Мнангагва означи, че и протестиращите са прибягнали до принуждение, като са правили грабежи и са нападали полицейски сектори. Протестите избухнаха откакто държавното управление усили повече от два пъти цената на горивата, което беше спомагателен удар върху жителите на Зимбабве, към този момент страдащи от икономическите проблеми на страната. Според зимбабвийска правозащитна организация минимум 12 души са били убити при безредиците. Насилието обезпокои Мнангагва, който възнамеряваше да употребява форума в Давос, с цел да се опита да притегли вложения. В последна сметка обаче той бе заставен да анулира своето присъединяване, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Емерсън Мнангагва, който наследи предходния президент Робърт Мугабе след рецесията през 2017 година, даде обещание да съживи унищожената от предшественика си стопанска система на страната. Той притегля вложения с рефрена "Зимбабве е отворено за вложения " и се стреми да покаже по-демократичен и угрижен за човешките права от Мугабе. Въпреки това някои зимбабвийци в този момент споделят, че нещата са още по-зле при Мнангагва, който беше "дясна ръка " на Мугабе в продължение на десетилетия, преди рухването от власт на последния. След експлоадирането на митингите зимбабвийското държавно управление спря интернет достъпа в страната - мярка, която бе оповестена през вчерашния ден от съда за противозаконна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР