Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол заяви, че страната

...
Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол заяви, че страната
Коментари Харесай

Юн Сук Йол призова за обединение срещу ядрените заплахи на Пхенян

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол съобщи, че страната му и държвите от Югоизточна Азия би трябвало да " обединят напъните си ", с цел да отговорят на нуклеарните закани на Северна Корея, до момента в който Вашингтон предизвестява, че водачът на Пхенян ще направи рядко пътешестване до Русия за договаряния за въоръжаване.


Юн ще се срещне с сътрудниците си от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в индонезийската столица Джакарта на 6 септември след срещата на върха на техните водачи, преди да взе участие в срещата на върха на 18-те страни от Източна Азия на идващия ден, на която ще участва и Русия.

В изявление за индонезийския вестник " Kompas " Юн съобщи, че изстрелването на ракети от Северна Корея " съставлява директна и екзистенциална опасност " освен за Южна Корея, само че и за нейните съдружници от Югоизточна Азия.

" В такива моменти Република Корея и АСЕАН би трябвало да обединят напъните си, с цел да реагират уверено и да си сътрудничат тясно за денуклеаризацията на Северна Корея ", сподели Юн.

" Солидарността и съдействието сред АСЕАН и Република Корея би трябвало да се засилят още повече, с цел да може учреденият на правила интернационален ред да пусне здрави корени в Индо-тихоокеанския район. "

Очаква се членовете на АСЕАН и Южна Корея да одобряват взаимно изказване по отношение на районното съдействие, което съгласно Юн ще подчертае устрема на водачите към " свободен, кротичък и проспериращ Индо-Тихоокеански район ".

Съединените щати обявиха, че севернокорейският водач Ким Чен Ун чака да направи рядко пътешестване до Русия, с цел да се срещне с президента Владимир Путин и да разиска оръжейни покупко-продажби.

Съобщава се, че Ким търси усъвършенствани технологии за спътници и подводници с нуклеарни мотори, както и хранителни помощи за своята обедняла нация, до момента в който Съединени американски щати предходната седмица предизвестиха, че Москва търси муниции и доставки за военните си старания в Украйна.

Пхенян провокира наказание от Вашингтон, Сеул и Токио през юли, когато изстреля междуконтинентална балистична ракета по време на срещата на висшите дипломати в границите на срещата на външните министри от АСЕАН в Джакарта.

В проектокомюникето от срещата на върха на АСЕАН блокът отбелязва, че неотдавнашната вълна от изстрелвания на севернокорейски междуконтинентални балистични ракети е " тревожно развиване ", което заплашва мира в района.

В плана за официално съобщение се акцентира смисъла на " мирния разговор " сред всички страни и се удостоверява готовността на блока да играе " градивна роля " за постигането на мир на Корейския полуостров.

На срещата на върха в Източна Азия Москва ще бъде показана от външния министър Сергей Лавров. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР