Президентът на Украйна Володмир Зеленски използва поредното си видеообръщение към

...
Президентът на Украйна Володмир Зеленски използва поредното си видеообръщение към
Коментари Харесай

Все повече оръжейни доставки за Украйна, както призовава президентът Зеленски

Президентът на Украйна Володмир Зеленски употребява следващото си видеообръщение към депутати от западна страна - през днешния ден към Народното събрание на Португалия, с цел да призове за помощ с тежко въоръжение и още по-тежки наказания против Русия.

Малко по-рано президентът на Съединените щати Джо Байдън разгласи нов транш американска военна помощ за Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски означи, че съдружниците наподобява са почнали по-добре да схващат нуждата от тежко въоръжение след дни на молби за още оръжейни доставки.

За преосмисляне на отбранителните качества на съдружниците в НАТО и изключително по източния фланг прикани естонската външна министърка Ева-Мария Лийметс:

" Поради тази причина Естония реши да увеличи разноските си за защита до два и половина  % от Брутният вътрешен продукт. Също толкоз значима е помощта за Украйна, която през последните два месеца безстрашно пази главните европейски полезности ", разгласи Лийметс след диалози в Талин с немската външна министърка Аналена Бербок, която е на обиколка в балтийските страни.

" Наши съдружници към този момент доставят тежко въоръжение. Това за нас към този момент не е табу ", разгласи Бербок през вчерашния ден в Рига след дълги разисквания с съдружните сътрудници в немското държавно управление, а през днешния ден в Талин разясни:

" Помагаме на нашите съдружници, които могат незабавно да дават тежко въоръжение на Украйна, като го заменяме с съоръжение наше произвеждане. Причината е, че те имат руски оръжия, с които украинските бойци могат да боряват без авансово образование ".

В тази скица към този момент вземат участие Словения и Словакия, които ще възобновят танковете си с немски " Леопард " -2, " Боксер " и " Пума " против изпращане на Украйна на Т-72 руско произвеждане, които сега са на въоръжение в двете страни.

" В всеобщи гробове край Киев са заровени 1020 цивилни ", съобщи вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина в Бородянка, предградие северозападно от столицата Киев. Телата на починалите жители са открити в срутените здания и по улиците на киевските покрайнини, добави тя.

От Бородянка, където дойде дружно с датския министър председател Мете Фредериксен, испанският министър председател Педро Санчес осъди " зверствата ", за които се твърди, че са осъществени от съветските сили в киевското предградие.

" Шокиран съм ", написа той в " Туитър " и даде обещание, че Испания няма да остави украинския народ самичък и ще изпрати " всичката нужна филантропична и военна помощ ". За Украйна към този момент пътува транспортен съд на испанския флот с военна техника, заяви Санчес. Той уточни, че Украйна ще получи 200 тона испански муниции и военно съоръжение. 

Дания дава на Украйна нов транш финансова помощ в размер на близо 83 милиона евро, заяви министър председателят Мете Фредериксен в Киев.

А Народното събрание в Копенхаген реши да изпрати хиляда военнослужещи в Латвия като явен сигнал към балтийските страни, че Дания приема съществено опасенията им за сигурността след съветското военно навлизане в Украйна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР