Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че би искал да

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че би искал да
Коментари Харесай

Зеленски поиска директни разговори с китайския президент за конфликта в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че би желал да организира директни диалози с водача на Китай Си Дзинпин по отношение на спора и прикани Пекин да окаже въздействие върху Москва по отношение на военните дейности.

" Искам да приказваме непосредствено. Преди година имах един диалог с президента Си Дзинпин ", съобщи Зеленски в изявление, оповестено в хонконгския вестник „ South China Morning Post ”. Тогава китайският водач се е изказал топло за двустранните връзки, твърди той.

След 24 февруари Киев публично изиска диалози с Пекин, " само че не сме водили такива, макар че мисля, че това би било потребно ", сподели Зеленски.

Украинският държавен глава акцентира, че Китай е „ доста мощна страна и стопанска система и по тази причина може да повлияе политически и стопански на Русия ”. Според него, без китайския пазар Русия ще се почувства в цялостна икономическа изолираност . Зеленски изрази също по този начин схващане по отношение на желанието на Пекин да резервира „ уравновесено ” отношение към протичащото се в Украйна.

„ Разбира се, доста бих желал Китай да преразгледа своето отношение към Русия ”, добави той.

Запитан дали би приветствал помощта на Пекин за възобновяване на разрушената инфраструктура в страната си, Зеленски съобщи, че се надява " Китай, китайският бизнес " и " целият свят " да допринесат за този развой.

Китай се въздържа да осъди нахлуването на Русия в Украйна. Пекин изрази мнение, че Западът е изиграл значима роля в разпалването на неприязън в Украйна по отношение на Русия и спора сред двете страни.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР