Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди днес Швеция, че

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди днес Швеция, че
Коментари Харесай

Ердоган предупреди Швеция за НАТО след изгарянето на Корана

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предизвести през днешния ден Швеция, че не би трябвало да чака поддръжката му за присъединение към НАТО след изгарянето на Корана пред посолството на Анкара в Стокхолм.

Яростните мнения на Ердоган в допълнение отдалечиха вероятностите за присъединение на Швеция и Финландия към западния защитителен съюз преди президентските и парламентарните избори в Турция през май.

Турция и Унгария са единствените членове на НАТО, които не са утвърдили историческото решение на двете страни да нарушат традицията си за военно необвързване в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан даде обещание, че неговият парламент ще утвърди двете оферти идващия месец.

Но Ердоган е насочил вниманието си към околните избори, в които се пробва да засилва националистическата електорална поддръжка.

" Швеция не трябва да чака поддръжка от нас за НАТО ", съобщи Ердоган в първия си формален отговор на акцията на антиислямски настроения политик по време на митинг в събота, която беше утвърдена от шведската полиция макар възраженията на Турция.

" Ясно е, че тези, които предизвикаха подобен срам пред посолството на нашата страна, към този момент не могат да чакат отзивчивост от нас във връзка с кандидатурата си за участие в НАТО ", сподели Ердоган.

Швеция реагира извънредно внимателно на забележките на Ердоган.

" Не мога да разясня изказването довечера. Първо, желая да схвана какво тъкмо е казано ", съобщи външният министър Тобиас Билстрьом пред шведската осведомителна организация TT.

Отменени визити

Шведските водачи осъдиха остро дейностите на извънредно десния политик Расмус Палудан, само че опазиха правото на независимост на словото в страната си.

" Искам да изразя съчувствието си към всички мюсюлмани, които са афектирани от случилото се през днешния ден в Стокхолм ", написа в събота в Туитър министър-председателят Улф Кристерсон.

Ердоган към този момент сложи серия от тежки условия, които включват искане Швеция да екстрадира десетки, най-вече кюрдски, обвинени, които Анкара упреква или в " тероризъм ", или в присъединяване в опита за прелом през 2016 година

Изглежда, че ухажването на Турция от страна на Швеция бележи прогрес с голям брой визити на високопоставени министри в Анкара.

Стокхолм одобри също по този начин изменение на конституцията, което ще разреши приемането на по-строги антитерористични закони, за които упорства Анкара.

Но нещата се утежниха, когато по-рано този месец дребна кюрдска група окачи плашило на Ердоган пред кметството на Стокхолм.

Турция извика на диалог шведския дипломат и анулира поканата към ръководителя на Народното събрание на страната да посети Анкара.

Подобна реакция провокира и решението на шведската полиция да утвърди митингите на Палудан.

Турция извика посланика на Швеция за следващ диалог и анулира планувано посещаване на шведския министър на защитата.

Ердоган съобщи, че изгарянето на свещената мюсюлманска книга е закононарушение от ненавист, което не може да бъде предпазено със свободата на словото.

" Никой няма право да унижава светините ", сподели той в коментар по националната телевизия.

" Когато споделяме нещо, го споделяме почтено, а когато някой ни опозори, го слагаме на мястото му. " /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Анкара / Турция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР