Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и командващият редовната суданска

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и командващият редовната суданска
Коментари Харесай

Ердоган: Турция е готова да бъде домакин на преговори между враждуващите страни в Судан

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и командващият постоянната суданска войска военачалник Абдел Фатах ал Бурхан разговаряха през днешния ден по телефона, оповестиха от Дирекцията по връзки на турското президентство и Българска телеграфна агенция.

Двамата са разискали развитията в Судан, както и евакуацията и обезпечаването на сигурността на турските жители в страната.

Ердоган е изразил угриженост от възходящия брой жертви и ранени в боевете сред паравоенните формирования на Силите за бърза поддръжка (СБП) и суданската войска и е предложил да бъде хазаин на възможни мирни договаряния.

Турция е подготвена да бъде хазаин на договаряния, в случай че страните решат да стартират всеобхватни договаряния, а Анкара ще продължи напъните си в контакт с Организация на обединените нации, с цел да подсигурява, че незабавните филантропични потребности на суданския народ ще бъдат задоволени, е споделил Ердоган на Ал Бурхан.

Двамата са разискали също по този начин процеса на евакуация и сигурността на турските жители в Судан.

След конфликтите в столицата Хартум Турция реши да трансферира личния състав на посолството си в Порт Судан от съображения за сигурност.

На 7 май обаче служебният автомобил на турския дипломат в Судан бе обстрелван по време на прехвърлянето на личния състав на посолството в Порт Судан, макар че и двете страни бяха осведомени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР