Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е наредил разследване за

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е наредил разследване за
Коментари Харесай

Ердоган бесен, тръгва на война за турската лира

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е наредил следствие за вероятни валутни операции след внезапния спад на турската лира тази седмица, съобщи Ройтерс, като се базира на Анадолската организация, написа dir.bg.

Според организацията Ердоган е наредил на Държавния контролен съвет да разпознава институциите, които са купили огромни суми задгранична валута и да рапортува дали е имало някаква операция.

В тирада той съобщи, че Турция води " икономическа война за самостоятелност " и няма да се поддаде на натиска да промени своята политика.

Ние виждаме игрите, които се играят с обменния курс, лихвите и скока на цените от тези, които желаят да извадят нашата страна от уравнението, сподели Ердоган.

Турската лира означи рекорден спад, откакто на 18 ноември централната банка намали главния лихвен % от 16 на 15 %, като това бе трето намаляване за по-малко от два месеца. Турската лира загуби над 40 % от цената си от началото на годината, като означи исторически рекорден спад до 13,49 лири за $ във вторник, когато изгуби над 14 % от цената си единствено за един ден. Ердоган пази понижаването на лихвените проценти макар инфлацията от 20 на 100.

Турският Държавен контролен съвет може да изисква показване на информация и документи и ще показа своите изводи на съответните институции, осведоми Анадолската организация.

Поевтиняването на лирата удари непосредствено по джоба на множеството турци, само че това не разколеба ни минимум президента Реджеп Тайип Ердоган в това, което той назовава война за самостоятелност (по сходство на войната на Кемал Ататюрк против Гърция и Антантата отпреди век).
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР