Президентът на САЩ одобри предаването на американски касетъчни боеприпаси на

...
Президентът на САЩ одобри предаването на американски касетъчни боеприпаси на
Коментари Харесай

“Украйна ще стане изгорена земя”. Киев се реши на отчаяна крачка

Президентът на Съединени американски щати утвърди предаването на американски касетъчни муниции на Украйна. Въпреки това даже американските съдружници се опълчиха. За следствията от решението на Джо Байдън – в материала.

Дълги полемики

По предписание такива снаряди се употребяват за поразяване на пехотата в огромни региони. Но се случва касетите да не детонират, да стоят на земята дълго време и даже години по-късно съставляват опасност за цивилното население.

Поради това Съединените щати се поколебаха. Първите апели за прекачване на касетъчни муниции в Киев бяха отправени още през февруари на Мюнхенската конференция по сигурността. Тогава НАТО се отхвърли от тази концепция.

След това тематиката беше повдигната през март. “Ройтерс ”, цитирайки конгресмените Адам Смит и Джейсън Кроу, писа, че Украйна чака да получи бомби ЦБУ-100, известни още като Мк-20. Тежат 222 кг и са заредени с 247 противотанкови боеприпаса Мк-118.

Но тогава взеха решение да не удовлетворят молбите. „ Касетъчните бомби не виждат разликата сред съветски боец и украинско дете, за разлика от самолетите и ракетите, които се насочват от хора “, писа “Вашингтон Пост ” през март.

Сега мнението на Белия дом по този въпрос се промени. Около решението обаче има разногласия.

Протести в Конгреса

Както отбелязва “Политико ”, не всички в американския естаблишмънт поддържат концепцията.

Конгресменката Илхан Омар и нейната колежка Сара Джейкъбс внесоха в четвъртък промени във военния бюджет, които не разрешават доставката на касетъчни муниции.

" Има такива, които са 100 % за, и такива, които са 100 % срещу. Има и такива, които се двоумят във връзка с опасността от неексплодиралите субелементи. Те също са загрижени за оценката на сходен ход от съдружниците в НАТО ", сподели сенатор Майк Куигли.

От управлението на Алианса обявиха, че " нямат позиция " по въпроса. Срещу доставките обаче се оповестиха обособени членове на обединяването - Германия и Австрия.

„ Ние, като участваща страна, сме обект на съглашението от Осло “, сподели немският външен министър Аналена Бербок.

Става дума за признатата през 2008 година спогодба, забраняваща потреблението на " касети ". Към нея са се включили над 110 страни. Но измежду тях ги няма нито Съединени американски щати, нито Украйна, нито Русия. Индия и Китай да вземем за пример също не подписаха документа. В същото време доста от сътрудниците на Вашингтон - по-специално множеството страни от Европейски Съюз, Англия, Канада, Австралия и Япония - го ратифицираха.

Невзривени муниции

Решението обаче към този момент е взето. Новият вид снаряд ще бъде част от пакет за помощ на стойност 800 милиона $, дружно с БМП “Брадли ” и “Страйкър ”.

Според “Вашингтон Пост ” към момента се приказва за доставка на 155-мм артилерийски снаряди M864, които се създават от 1987 година, тежат към 47 кг и съдържат два типа суббоеприпаси: 48 броя M42 и 24 - M46, всеки - 200 грама. Смята се, че те са по-ефективни против бойци в укрепления от стандартните високоексплозивни осколъчни снаряди.

В същото време, съгласно “Вашингтон Пост ”, последната обществена оценка на годността на тази съответна проба е осъществена преди повече от 20 години. Тогава делът на невзривените снаряди беше шест %.

Изпълнителната заповед на президента на Съединени американски щати ще заобиколи законите на Съединени американски щати, забраняващи производството, използването или прехвърлянето на касетъчни муниции с % на отвод над един %.

Пентагонът ненадейно стартира да приказва за " нови данни " въз основа на одит преди три години. Военните настояват, че измежду касетите, съхранявани в складовете, делът на дефектните е не повече от 2,35%.

Това обаче опонира на отчета на изследователската работа на Конгреса от 2022 година В документа се отбелязва, че производителите подценяват индикаторите: те заявяват от два до пет % неизправности. Но армейските сапьори настояват, че невзривените муниции са повече - от 10 до 20%.

Въпреки че Съединени американски щати са употребявали този вид оръжие във всяка огромна акция след Корейската война, производството им завършва през 2016 година “Хюман Райтс Уоч ” пресмята, че 4,7 милиона касетъчни ракети и бомби, съдържащи повече от 500 милиона поделементи, остават в арсеналите на Съединени американски щати.

В Съединени американски щати не крият, че са взели решение за предаване на касетите на фона на неуспехите на ВСУ на фронта и острия дефицит на снаряди. Както отбелязва “Ню Йорк Таймс ”, базирайки се на американски публични лица, доставката на касетъчни снаряди ще бъде краткотрайна мярка - до момента в който американският военно-промишлен комплекс не усили производството на стандартни. Напредъкът се чака до идната пролет.

Въпреки това, даже в случай че Украйна успее да реализира даже някакъв триумф в зоната на военни дейности, неексплодиралите бомби ще се трансфорат във безконечен проблем. Примерът с Виетнам, Ирак и някогашните страни от Югославия ясно демонстрира това.

Превод: В. Сергеев

ПОХОД ЗА МИР:  Предвид това, че  Походът за мир и суверенитет се провежда с два лъча, з а тези, на които ще бъде мъчно и надалеч да отидат пред Министерство на външните работи, Ви каним отново  пред пилоните на НДК на 9 юли от 18.00 часа на „ Сбор за мир, срещу въвличането на България във война “. Двата лъча ще се слеят пред Народното събрание. https://pogled.info/bulgarski/sbor-za-Mir-protiv-vavlichaneto-na-otechestvoto-ni-vav-voina.158038?fbclid=IwAR2zebbOgMwqjReb5L_EJStf0OTEubNPWMfikLjkksoFiv08l8x0iQCFzzs

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР