Президентът на САЩ Джо Байдън започва кампанията си за втори

...
Президентът на САЩ Джо Байдън започва кампанията си за втори
Коментари Харесай

Байдън срещу Тръмп през 2024-а – дали в Америка са само двамата?

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън стартира акцията си за втори президентски мандат по едно и също време в почтена за злоба и в нежелана позиция. Незавидна, тъй като Америка продължава да бъде в неприятно въодушевление, рейтингът му е слаб, а ентусиазмът към неговата кандидатура е най-малък.

Достойна за злоба, тъй като Доналд Тръмп, който сега е най-вероятният противник на Байдън, е идеалният претендент, който може да трансформира гласуването в действителност в избори, а не в референдум. Това предвижда в последния си разбор за изборите в Съединени американски щати основният сътрудник на в. „ Вашингтон пост “ в Белия дом Дан Балц.

Журналистът отбелязва, че видеоклипът, в който Байдън разгласи публично тъкмо преди една седмица, че ще се кандидатира за втори президентски мандат, е резонанс на видеото от акцията му през 2020 година, с асортимент на фрагменти и език, които сложиха някогашния президент Доналд Тръмп и неговите почитатели в центъра на посланието за 2024 година.
Байдън ще се кандидатира частично въз основа на своя опит
в законодателната активност и желанието си да „ довърши работата “, както сподели той във видеоклипа. Но Байдън също по този начин ще продължи да насочва и предизвестия към гласоподавателите, както направи през 2020 година и 2022 година, че предстоят рискове, в случай че Тръмп завоюва Белия дом, както и поради политиката на доминираната от неговия противник Републиканска партия.

Действащите президенти в Съединени американски щати нормално печелят преизбиране. Но малко президенти – Тръмп е най-скорошният образец – имат толкоз слаб рейтинг като този на Байдън в миг, когато той стартира акцията си. „ Вашингтон пост “ цитира ново изследване на „ Ен Би Си нюз “, което му дава едвам 41% утвърждение и рейтинг 38% във връзка с стопанската система. В същото изследване 70% от американците споделят, че не желаят Байдън да се кандидатира за преизбиране, в това число 45% от тези, които се дефинират като демократи. Според обичайните правила такива данни нормално биха могли да значат проваляне за настоящия президент или в най-хубавия случай – огромна битка, с цел да може да победи, отбелязва вестникът.

Погледнете лицата на гласоподавателите, когато описвате участниците в дуела, и ще разберете, че са подготвени за  алтернативи, поучава в авторски коментар за „ Уолстрийт джърнъл “ Пеги Нунън.
Вижте лицата на хората,
когато кажете: „ Изглежда, че ще бъдат Байдън и Тръмп “. Тези лица ви споделят всичко – слабото трепкане, клатенето на главата, въздишката. Това са присъщите черти на акцията за 2024 година сега.

Седемдесет % от личната му партия не желаят Джо Байдън да се кандидатира. Повече от половината от партията му не желае Доналд Тръмп да се кандидатира. И въпреки всичко в този момент сме тук, с това засилващо се чувство за тъжна наложителност, отбелязва американската журналистка.

Тя напомня забележката, че „ явно в Америка има единствено двама души “, направена от водещата Деси Лидик в „ Дейли шоу “ на телевизия Ем Ти Ви.

В разбора си за „ Уолстрийт джърнъл “ Нунън показва мнение, че господин Байдън няма съперници, тъй като неговата партия не можа да се раздвижи. Понякога партийната дисциплинираност е неуспех и неточност, отбелязва тя. Републиканците най-малко водят някаква борба, само че първичните допитвания в обособените щати демонстрират, че господин Тръмп господства. Усеща се още една злополука, нали, пита журналистката.

Коментаторката показва единодушие с тези, които споделят, че казусът не е единствено във възрастта на Джо Байдън, а в подтекста, прикрит зад тази възраст: че в случай че той бъде избран отново,
има забележителен късмет Камала Харис да стане президент.
А тя е мистерия – политик, който не е бил в положение да каже нищо подходящо или даже нищо разбираемо за политиката. Това ще накара гласоподавателите да се замислят, написа Нунън в „ Уолстрийт джърнъл “.

В лагера на републиканците огромният „ няма да е Тръмп “ вид,  постоянният номер две в допитванията, избледнява. Твърде рано е да се каже, че кандидатурата на Рон Десантис няма да успее. Но се усеща, че няма да успее. Въпреки това животът носи изненади, отбелязва журналистката, засягайки и тематиката за заведения правосъден иск на „ Уолт Дисни “ против него.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис разкритикува като политически стимулирано заведеното преди дни от компанията дело за назначението от него на контролен съвет в самоуправляващия се окръг на увеселителния парк, заяви Асошиейтед прес. Според губернатора е време световноизвестната компания да спре да се радва на удобното отношение във Флорида, а
да живее по същите правила и да заплаща същите налози
като всички останали, защото желае да управлява нещата без подобаващ контрол.

„ Уолт Дисни “ упрекна Десантис, че води против нея „ целенасочена акция на управленчески репресии “, откакто компанията се опълчи на закон, обвързван с ЛГБТ общността. Законът, против който се разгласи „ Уолт Дисни “ и който е подкрепян от Десантис, не разрешава преподаването в учебно заведение по въпроси, свързани със половата ориентировка и половата еднаквост.

Съдебният спор е следващият стадий от продължаващата повече от година омраза сред „ Уолт Дисни “ и Десантис. Компанията засипа губернатора на Флорида с рецензии, до момента в който той обмисля дали да се кандидатира за президентския пост в Съединени американски щати идната година.

Няма да го подлагам на критика за битката с „ Уолт Дисни “, написа Нунън в разбора си за в. „ Уолстрийт джърнъл “. Смятам, че компанията не е права да повдига въпроса, защото е огромна корпорация, и да
употребява своето обичано от всички име,
с цел да вземе страна по внимателен щатски учебен въпрос, който се решаваше по либерален метод – в смисъл, че губернаторът, който скоро трябваше да кандидатства за преизбирането си, взе политическо решение, получи утвърждение за законопроект и в случай че гласоподавателите не го харесват, биха могли да го отхвърлят. „ Уолт Дисни “ не трябваше да се намесва, с цел да прокарва културните си желания. Въпреки това отговорът на господин Десантис бе колкото трагичен, толкоз и незапознат, показва тя.

В коментар на „ Политико “, озаглавен „ Билетът на Десантис за 110 милиона $ към Белия дом “, изданието отбелязва, че макар последните пречки, евентуалният конкурент на Доналд Тръмп разполага с купчина пари.

За хипотетичната претендент президентска акция на губернатора на Флорида Рон Десантис настъпи сложен интервал, защото основният му противник Доналд Тръмп събира утвърждение поради другите проблеми на губернатора и го нападна в ефир. Но Десантис има едно огромно преимущество, с което се насочва към своята евентуална кандидатура за Белия дом – купчина пари от донори, написа „ Политико “.

Докато се приготвя да се включи в президентската конкуренция през идващите седмици, Десантис разполага със сметки, имащи за цел да поддържат кандидатурата му, които
възлизат на повече от 110 милиона $, съгласно обществено налични документи
и хора, представляващи донорите. И всичко това е преди още той да е разкрил публична сметка на своя политически учредителен комитет за акцията.

Финансовото преимущество на Десантис е взело застрашителни размери в лагера на републиканците. Повечето кандидати имат парични средства, които са по-малко от неговите. Той надалеч изпреварва своите кандидати с по-нисък брой гласове като двойката от Южна Каролина – някогашният непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли и сенаторът Тим Скот.

Дори подкрепящият Тръмп супер „ Комитет за политически дейности “, наименуван „ Да създадем Америка велика още веднъж “ (MAGA Inc.), регистрира в края на 2022 година към 55 милиона $ в наличност – огромна сума, само че надалеч по-малка от тази, която има в банката Десантис. Бившият президент е събрал също по този начин и 18 милиона $ посредством акцията си от нейното пускане през ноември предходната година до момента.

Нещо повече, Десантис има преимуществото, обвързвано с пълномощията на своя пост като губернатор на Флорида. Само за една седмица
той се опита да издигне своя престиж във външната политика
с пътешестване до Япония, Южна Корея, Израел и Обединеното кралство, финансирано от органа за икономическо развиване на щата, който разчита както на публични, по този начин и на частни средства. Екипът на губернатора съобщи, че разноските не са за сметка на данъкоплатците.

Въпреки финансовото си преимущество Десантис е подложен в мъчно състояние от Тръмп по други способи. Бившият президент и настоящ любимец на Републиканската партия получава поддръжка от републиканците във Флорида. Неотдавна той получи и поддръжката на някогашния конгресмен Лий Зелдин, нюйоркчанин, който от месеци сипеше похвали по адрес на Десантис. Някои негови поддръжници и донори започнаха да показват подозрения за качествата му, откакто той зае спорни позиции във връзка с абортите и войната в Украйна.

Независимо от това към Десантис към този момент се надига море от пари.

Робърт Бигълоу, магнат в региона на недвижимите парцели, който се интересува от задгробния живот, е дарил 10 милиона $ в губернаторската сметка на Десантис и неотдавна се дефинира пред сп. „ Тайм “, че е най-големият донор на „ Никога не отстъпвай “ (Never Back Down), супер политически учредителен комитет, образуван от Кен Кучинели, някогашен чиновник в Белия дом при Тръмп.

Милиардерът от Уолстрийт Джеф Яс, един от първите вложители в „ ТикТок “, внесе
2,6 милиона $ в акцията за щатските избори
през февруари – три месеца откакто Десантис завоюва своето преизбиране.

Няколко други огромни донори последваха този модел, което е индикатор, че поддържат упоритостите на Десантис. Джо Рикетс, някогашен основен изпълнителен шеф на „ Америтрейд “ (TD Ameritrade), също подари през февруари 1 милион $ в сметката на губернатора.

Бигелоу, Яс и Рикетс не дадоха отговор на настояването на „ Политико “ за коментар, не направи коментар и представител на Десантис. Въпреки че парите са от голяма важност, в предишното и добре финансирани акции са се проваляли, напомня изданието.

Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш може да послужи като предизвестие, откакто през 2016 година влезе в първичните избори на Републиканската партия със 100 милиона $ финансиране от
супер „ Комитет за политически дейности “,
само че не реализира нито една победа в тези първоначални избори. Бившият кмет на Ню Йорк Майк Блумбърг похарчи 1 милиард $ от личното си положение за кандидатура за Белия дом през 2020 година, единствено с цел да се откаже три месеца по-късно, откакто не съумя да обезпечи нито една победа, с изключение на в Американска Самоа.

Според „ Политико “ обаче прехвърлянето на обвързваното с политиката благосъстояние крие прочут риск за Десантис.

Федералният закон не разрешава прехвърлянето на средства от щатската му сметка към сметка за президентска акция, а на претендентите за президент по принцип е неразрешено да набират пари посредством щатски сметки.

Федералната изборна комисия също по този начин работи толкоз постепенно, че в случай че против Десантис бъде подадено недоволство, то
евентуално няма да бъде решено преди изборите
през 2024 година, сподели пред „ Политико “ Брендън Фишър, дълготраен юрист по финансиране на акции.

Политическият комитет „ Никога не отстъпвай “ набира средства за възможна сметка, която би насочила пари към евентуалната акция на Десантис. Но вноските ще бъдат лимитирани до 3300 $ от донор за първичните избори. Представител на комитета не заяви дали са трансферирани някакви средства към „ Проект Десантис 2024 “ и не разкри броя на хората, които са създали дарения.
„ Има единствено един републиканец, който може да победи Джо Байдън.
Това е Рон Десантис “, съобщи пред „ Политико “ Ерин Перин, шеф по връзките на „ Никога не отстъпвай “. Перин се базира на социологически изследвания, които демонстрират, че Десантис е в по-силна позиция от Тръмп да победи Байдън, макар че изостава от Тръмп в множеството дуели при първичните избори. Америка се нуждае от смели, консервативни водачи, които не се опасяват да се изправят против левицата, да пазят фамилията и в никакъв случай да не отстъпват от сложните борби, пред които е изправена страната ни. Рон Десантис е този водач, сподели Перин.

Съобщава се, че господин Десантис ще разгласи своята кандидатура за президент по-късно тази пролет, написа коментаторката Нунън във в. „ Уолстрийт джърнъл “. Онзи ден получих забавна записка по негов адрес от деец в политиката, който сподели, че
казусът на господин Десантис не е в това, че не е приветлив:
„ Проблемът за Рон е по-лош. Проблемът е, че той не ни харесва “. Когато гласоподавателите видят, че дадена политическа фигура ги харесва, те стартират да ѝ се доверяват, тъй като знаят, че „ ще направи доста, с цел да резервира тяхната благосклонност “.

Политиците намират способи да бъдат известни, когато не са толкоз симпатични, отбелязва журналистката.

Ако стартира да излиза наяве, че Америка още веднъж е
в клопката на конкуренцията Тръмп-Байдън,
мисля, че гласоподавателите ще се раздвижат. Не виждам хората просто да се примирят с това. Виждам отпор и малко бунтарство, добавя тя в коментара си за „ Уолстрийт джърнъл “, като дава два образеца:

Робърт Ф. Кенеди-младши, който разгласи кандидатурата си преди седмица, доближи 19% поддръжка през втората седмица измежду гласоподавателите демократи. Това е доста! Особено за човек, на който са лепнали етикета, че е малко смахнат. (Той е бил покровител на концепцията, че детските ваксини са свързани с аутизма). Но неговото по-широко общо обръщение би се харесало на крайното ляво и на крайното дясно и се вписва в общото популистко въодушевление – корпорациите и държавното управление ви лъжат и ви вършат на простаци. И по чудноват метод неговата ненормалност в предишното ускорява правдоподобността му – той е носил презрението на институциите като орден. Собственото му семейство не го поддържа. Изглежда, че това не пречи на замаха му.
Кенеди-младши има това, което има и господин Тръмп – звездна мощ.
А носи и нашумяло име, отбелязва Нунън в разбора си за „ Уолстрийт джърнъл “. Наблюдавайте го. Тази година той ще бъде огромна мощ, добавя тя.

Второ, наблюдавайте кандидатурата на една трета страна. Центристката група „ Без етикети “ съобщи, че краткотрайно се пробва да влезе в изборните описи във всички 50 щата. Ще забележим по какъв начин това ще стане. Но една трета партия, в случай че се появи, може да има напълно действителна и изненадваща мощ в тази акция, счита анализаторката.

Отново, погледнете лицата на хората, когато кажете, че това ще бъдат Тръмп или Байдън, продължава тя коментара си за „ Уолстрийт джърнъл “, като отбелязва, че
самостоятелните гласоподаватели в Съединени американски щати в този момент са повече
от членовете на всяка една партия. В допитванията не се долавя никакво търсене на старания от страна на трета партия. Така че едно такова изпитание ще би трябвало да изкара хората от комфортните им убежища и да ги накара да желаят да трансферират върха, с цел да завземат нови позиции.

Това ще би трябвало да бъде нещо, което центристите по своята същина не са, нещо трагично. Хората, които биха оглавили едно такова изпитание, се тормозят дали няма да се окажат в ролята да доведат до провалянето на демократите. Може да се твърди, че те могат да доведат до проваляне и за републиканците, написа коментаторката.

Една трета партия ще би трябвало да има безапелационни претенденти за президент и вицепрезидент. Това би било мъчно. Не съм сигурна, че една трета партия е желателна. Но не мисля, че е невероятно, счита Нунън.

Ентусиастите за трета партия нормално са умерени, трезво мислещи. Такива хора по предписание не са обзети от романтиката на историята. Но ние живеем в продължаващата полуда на американската политика. Сега всичко може да се случи. Наистина, всичко. Чудя се дали те го знаят, написа в „ Уолстрийт джърнъл “ американската журналистка.

Един президент, който не е в центъра на вниманието, е най-хубавото нещо, което в миналото би могло да се случи на прогресивния центристки план. Но триумфът му през 2024 година зависи от това дали републиканците ще поддържат Тръмп, или не, отбелязва тя. Това обаче няма да бъде повтаряне на 2020 година, даже в случай че Тръмп се окаже републиканският претендент, твърди в разбора си за в. „ Вашингтон пост “ Дан Балц.
Преди четири години Байдън беше кандидатът,
който можеше да се показа като средство за противопоставяне против хаоса и разделянето от годините на Тръмп, въздържаната, само че опитна ръка, която ще избави страната от един нехарактерен настоящ президент.

Въпреки че ще се опита да направи това още веднъж, Байдън не разполага с лукса да се концентрира само върху едно такова обръщение. Днес той е настоящият президент, с избрани резултати във вътрешен и интернационален проект, които би трябвало да пази и разпространява. Резултати, които макар ясните достижения през последните две години, остават неразбираеми в съзнанието на доста гласоподаватели, показва в разбора си коментаторът на вестника.

Това е разказ, който републиканците ще нападат всекидневно, както направиха и предишния вторник с изказвания, че още четири години президентство на Байдън ще оставят страната с по-висока инфлация, по-голяма престъпност в градовете, повече имигранти без документи, които ще минават границата, и по-малко заможни фамилии.

Във видеото си
Байдън алармира за един от методите,
посредством които тази акция ще бъде друга – тя ще сложи по-силен акцент върху свободата и отбраната на правата на американците, без значение дали става въпрос за аборти, изборни права или полова еднаквост. Един от първите фрагменти във видеоклипа е на човек, който държи девиз с надпис „ Абортът е опазване на здравето “,. А първата дума на Байдън във видеото е „ независимост “. В миг, когато републиканците се стремят към ограничение на правата, Байдън залага на това, че повече хора желаят тези права да бъдат предпазени и разширени, и може да трансформира тази тематика в печеливша, разяснява „ Вашингтон пост “.

Но спечелването на аргумента за стопанската система е от значително значение в акцията за преизбиране на Байдън, която е също толкоз, а може би и по-важна, от дебата към културните и обществените въпроси.
Той може да изтъкне огромният брой основани работни места
и други индикатори, само че инфлацията и опасенията, че в стопанската система може да настъпи криза, затрудняват Байдън да разгласи, че в Америка е пристигнало утрото, написа вестникът.

До настъпването на пандемията напролет на 2020 година Тръмп беше считан за президент на страна със мощна стопанска система. Това усещане остава евентуален присъщ белег за някогашния президент, който в доста други връзки ще се яви на общите избори, съкрушен от голям брой несъгласия, неистини и правни инциденти. Неотдавна на Тръмп бяха повдигнати обвинявания в Ню Йорк за пари, платени на порноактриса, и за подправяне на бизнес документи. Той е изправен пред опцията да му бъдат предявени още три обвинявания по други висящи следствия.

Пътуванията на Байдън в страната през тази година значително бяха в услуга на популяризирането на неговите достижения. Особено на двупартийния пакет за инфраструктурата, двупартийния законопроект за възкръсване на производството на полупроводници и забележителните вложения в битката с изменението на климата, съдържащи се в по този начин наречения
Закон за понижаване на инфлацията.
Но политикът, който разполага с пълномощията на заемания от него пост, наподобява има проблеми с постигането на бърз триумф. Повечето гласоподаватели към момента знаят малко за тези ограничения и смяната в тази тенденция ще бъде акцент на акцията през цялата година, разяснява „ Вашингтон пост “.

Байдън избегна една евентуална спънка пред сполучливата си акция за преизбиране – той няма сериозен конкурент за първичните избори. Преди междинните избори през ноември предходната година се говореше постоянно за възможен конкурент. Но откакто демократите надминаха упованията в междинните избори. Партията още веднъж се консолидира към президента. Както и през 2020 година аргументът, че Байдън е в най-хубава позиция да резервира Белия дом против кандидатурата на Тръмп, още веднъж работи в негова изгода, отбелязва американският вестник.

Въпреки това Байдън управлява една от време на време разединена партия. Генерирането на възторг измежду младите гласоподаватели и партийните либерали ще бъде от значително значение. През цялото си президентство той се ограждаше с демократичното крило на своята партия. Това крило ще продължи да го притиска да приема от ден на ден и повече от програмата му. В последна сметка обаче членовете му ще бъдат с него, написа „ Вашингтон пост “.

Според Фаиз Шакир, началник на президентската акция на сенатор Бърни Сандърс през 2020 година,
силата на Байдън е в това, че е водач на коалиция,
който е намерил метод да се преценява с левите, като в същото време резервира личната си достоверност. „ Той се оправя по-добре от мнозина и заради тази причина считам, че на тези избори ще бъде в мощна позиция… по-силна, в сравнение с допускат цифрите “, сподели той.

„ Вашингтон пост “ обръща внимание и на аргумента, че доста от демократите, които споделят, че не желаят Байдън да се кандидатира още веднъж, показват като съществена причина неговата възраст – 80 години. Срещу Тръмп, който е на 76 години, въпросът за възрастта може да има по-малко значение. Въпреки че силата на двамата претенденти може да се окаже значима.

Байдън съумя да избегне доста дейна акция през 2020 година поради пандемията. Но през 2024 година гласоподавателите може да желаят да видят един по-енергичен претендент.
Ако Байдън застане против някой различен, друг от Тръмп,
да вземем за пример против губернатора на Флорида Рон Десантис. Въпросът за поколенията ще бъде на напред във времето, предвижда американският вестник.

В акцията през 2024 година може да се следи нещо като замяна на функциите спрямо нормалната акция за преизбиране. На някогашния президент ще се обръща същото или по-голямо внимание, в сравнение с настоящия. Според „ Вашингтон пост “ това в последна сметка може да се окаже от изгода за Байдън, макар сегашните слаби статистически данни за политическото му показване. Както споделя републиканският пълководец Ръс Шрайфър за Байдън: „ Виждам претендент с доста уязвими места, само че подобен, който не трябва да бъде подценяван “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР