Президентът на САЩ Джо Байдън утвърди обявяването на извънредно положение

...
Президентът на САЩ Джо Байдън утвърди обявяването на извънредно положение
Коментари Харесай

Извънредно положение в Калифорния заради наводненията, в Лос Анджелис е най-тежко

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън утвърди оповестяването на изключително състояние в Калифорния поради неспирните стихии, връхлитащи щата от 26 декември. Те станаха причина за гибелта на минимум 19 души, както и за наводнения, спирания на електричеството, кални свлачища, евакуации и затваряния на пътища, съобщи Ройтерс.
Още по темата
Байдън подреди напъните на локално и щатско ниво за очистване на последствията от бедствията в регионите, наранени от тежките зимни стихии, наводнения и свличания на кални и земни маси, да бъдат подкрепени и с федерално финансиране, заяви Белият дом, осведоми Българска телеграфна агенция.

От отпуснатите от централния бюджет на Съединени американски щати средства ще могат да се възползват и потърпевши хора от окръзите Мърсед, Сакраменто и Санта Крус, добавя американското президентство.

Кметът на Лос Анджелис Керън Бас от своя страна също разгласи в събота изключително състояние в региона поради предстоящи нови зимни стихии, наводнения и кални свлачища. Много от локалните региони към момента се възвръщат от вредите, породени от бедствията през миналата седмица, оповестява Ситуационният център на българското Министерство на външните работи (МВнР).

Отделът по поддръжка на пътната инфраструктура в региона на Лос Анджелис е получил над 600 сигнала за развалени пътища и нарушено придвижване вследстие на наводненията през миналата седмица. По информация на локалните институции са получени и голям брой сигнали за отводняване на жилищни здания, шахти и други. Целта на изключителното състояние е и да спомогне за оправянето с към този момент зародилите проблеми заради неприятното време.

По информация на Националната метеорологична работа на Съединени американски щати на 14.01.2023 година в северните и южни елементи на щата Калифорния и по-конкретно в областите на Сан Франциско и Лос Анджелис се чакат няколко мощни стихии, които още веднъж ще провокират огромни количества превалявания. Компетентните институции предизвестяват за нови наводнения, свлачища и вероятни затваряния на основни пътни артерии.

 Снимка: БТА

Най-засегнати от наводненията все още в област Лос Анджелис са градовете Глендейл, Санта Кларита, Малибу, Калабасас, Торанс и още няколко по-малки местности. Към момента няма регистрирани жертви в региона, като има сведения за леко ранени жители. След оповестяването на изключителното състояние от кмета на Лос Анджелис локалните институции се приготвят с цялостна мощ за предстоящите нови дъждове през почивните дни. При нужда локалната администрация е декларирала подготвеност да се обърне и към националната армия при положение, че локалните управляващи не могат да се оправят с евентуални нови бедствия и отстраняването на към този момент съществуващи такива.

 Снимка: БТА

По информация на способените управляващи, обстановката продължава да е усложнена и Националната метеорологична работа предизвестява, че има възможност рисковото време да продължи до началото на идната седмица.

Към момента генералното консулство на България в Лос Анджелис не е получило сигнали за потърпевши или бедстващи български жители в региона, обиден от наводненията. Задграничното посланичество следи развиването на обстановката и при нужда ще реагира навреме.

 Снимка: БТА

От Министерство на външните работи поучават българските жители да заобикалят пътувания в региона на наводненията, както през днешния ден, по този начин и през идващите няколко дни. Изключително значимо е да следват инструкциите и рекомендациите на локалните управляващи.

При потребност от подпомагане българските жители могат да се обръщат към Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис на следните телефонни номера: +1 310 478 6700 и дежурен телефон в извънработно време: +1 310 437 3606. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: [email protected]
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР