Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с лидера

...
Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с лидера
Коментари Харесай

Байдън пристигна в Хелзинки за среща със северните страни

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще се срещне с водача на най-новата членка на НАТО Финландия.


Байдън ще се срещне със Саули Нйинистьо, президент на скандинавската страна, която има обща граница с Русия и която приключи историческото си военно необвързване след съветската инвазия в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.


Пътуването идва, откакто водачите на НАТО попариха очакванията на украинския водач Володимир Зеленски за явен проект за присъединение към военния алианс, заявявайки, че ще предложат покана единствено когато " бъдат изпълнени изискванията ".

По-късно страните от Г-7 предложиха на Украйна пакет от дълготрайни задължения в региона на сигурността и дадоха обещание да поддържат Киев " толкоз дълго, колкото е належащо ", с цел да победят Русия.

Освен с Нйинистьо и финландския министър-председател Петери Орпо, Байдън ще се срещне с Улф Кристершон от Швеция, Йонас Гахр Стор от Норвегия, Мете Фредериксен от Дания и Катрин Якобсдотир от Исландия.


Темата на диалозите е съдействието сред скандинавските страни и Съединени американски щати по въпросите на сигурността, околната среда и технологиите.

Байдън ще бъде първият президент на Съединени американски щати, който ще посети Хелзинки след срещата на върха на Доналд Тръмп с съветския президент Владимир Путин преди пет години.

Украйна заяви рано, че е унищожила 20 съветски бойни дрона и две крилати ракети при последната въздушна офанзива против страната.

Повечето от дроновете са били унищожени към Киев, чийто кмет съобщи, че един човек е открит мъртъв, а минимум четирима души са ранени.

От нашествието през февруари 2022 година Русия нанася талази от безпилотни самолети и ракети в цяла Украйна.

Украйна укрепи системите си за противовъздушна защита с оръжия, доставени от Запада, и броят на пробиващите съветски ракети и дронове понижа.

Но представителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат неотдавна съобщи, че новодоставените системи към момента са незадоволителни, с цел да покрият цялата страна.

" Не разполагаме със средства за заличаване на балистични ракети ", съобщи Игнат пред националната телевизия.

Военновъздушните сили на Украйна обявиха, че към момента търсят информация за " следствията " от изстрелването на балистична ракета " Искандер-М " от Русия от окупирания Крим. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР