Депутатите приеха на второ четене да се забрани рекламата на

...
Депутатите приеха на второ четене да се забрани рекламата на
Коментари Харесай

Окончателно: Без хазартни реклами в медиите

Депутатите одобриха на второ четене да се забрани рекламата на хазарт в медиите и хазартни зали да има единствено в обитаеми места с над 10 хиляди поданици, съобщи кореспондент на БГНЕС.

С измененията в Закона за хазарта се не разрешава рекламата на хазартни игри в малките екрани, уеб сайтове и печатни медии. Тя ще остане разрешена единствено върху билбордове и в спортни зали, които се намират надалеч от учебни заведения, или спортна екипировка.

Текстовете минаха второто четене в отрасловата Бюджетна комисия тази заран.

Прие се и през целия лиценз инвестицията да се поддържа от страна на хазартния вложител, а сумата се усилва от 500 000 на 750 000 лева Освен това, с цел да получиш лиценз би трябвало игралната зала да се намира на не по-малко от 300 метра от неразрешените обекти, включително от просветителни институции.

Хазартни зали няма да няма в обитаеми места с под 10 хиляди поданици. С тази смяна се не разрешават хазартните зали в обитаеми места с под 10 хиляди поданици, като това не важи за курорти и погранични места. Освен това се не разрешава рекламата за хазартни игри на билбордове, които са общински или държавни.

Прие се и на всяка реклама 10% от площта да е заета от надпис, че “хазартът носи риск от взаимозависимост ”.

Хазартният вложител би трябвало да внася и обществено виновна такса, която за онлайн залагания да бъде 100 000 лева, а бонусите в рекламите също падат.

50% от вноската, която вършат хазартните оператори, ще отива за здравното министерство за лекуване и терапия на хазартно подвластни.

С измененията се одобри и хората, които са записани в регистъра и получават обществена помощ, да нямат достъп до игралните зали, като няма да имат опция да се отпишат от регистъра в случай че получават обществена помощ.

Прие се и въвеждането на програмен продукт, който да следи за оптимален престой на интернет страници на хазартния оператор.

Въвежда се и условието в игрални зали и игрални казина незабавното погашение на облагата да бъде сумата до 10 000 лева в брой, а останалата част в границите на идващия работен ден.

Хазартните вложители имат период от 3 години, в който да приведат в осъществяване наложените промени.

Лицата, които разгласяват, излъчват или популяризират реклама на хазартни игри се санкционират с имуществена глоба от 30 000 до 50 000 лева или санкция в размер от 5 000 до 10 000 лева

Съветът за електронни медии ще реализира надзора на рекламното наличие в медийното пространство и при открити нарушавания ще сезира Националната организация по приходите.

Забраната няма да важи за излъчването на тиражите на Българския състезателен тотализатор.

При нарушаване изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите изпраща съобщение до уредника за откритото нарушаване и му дава едномесечен период да прекрати нарушаването и да в профил последствията.

При първо нарушаване санкцията ще бъде 5 000, второ нарушаване 20 000 лева, трето-отнемане на лиценза. /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР