Байдън и Тръмп ухажват синдикални гласоподаватели с посещение на стачкуващи автомобилни работници в Мичиган

...
Президентът на САЩ Джо Байдън ще се присъедини към колонията
Коментари Харесай

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се присъедини към колонията със стачкуващи автомобилни работници по време на историческо пътуване до Мичиган във вторник, поставяйки го на курс на сблъсък с вероятния съперник на изборите през 2024 г. Доналд Тръмп, който ще посети ден по-късно.

Смята се, че 80-годишният демократ Байдън е първият действащ президент, който ще отиде на пикета и казва, че иска да покаже солидарност с работниците, които са напуснали автомобилните производители на „голямата тройка“ в Детройт.

Републиканецът Тръмп преди това обяви посещение в Мичиган в сряда и техните двубойни пътувания гарантираха, че една стачка, която вече заплашваше големи икономически сътресения, сега ще се превърне в политическо бойно поле.

За Байдън, борейки се с все по-неблагоприятни рейтинги в социологическите проучвания и борейки се да предаде посланието си за икономиката на гласоподаватели, пътуването е златна възможност за ухажване на служители.

„Това ще бъде историческо пътуване“, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер на брифинг в понеделник, добавяйки, че това ще „подчертае, че президентът е най-просъюзният президент в историята."

Тя настоя, че посещението на Байдън на пикетите в окръг Уейн, Мичиган, „абсолютно не“ е повлияно от планираното пътуване на Тръмп до щата на следващия ден.

„Евтина фотооперация“

Тръмп, който изглежда готов за реванш с Байдън през ноември следващата година, обвини Байдън, че го копира, като е на първа линия на стачката на автомобилните работници.

Байдън „видя, че отивам в Мичиган тази седмица (сряда!), така че фашистите в Белия дом току-що обявиха, че той ще отиде там утре“, каза Тръмп в публикация в социалните медии.

Говорителят на Тръмп Джейсън Милър каза, че посещението на Байдън не е „нищо повече от евтина снимка“.

Президентът Байдън каза, че ще „се солидаризира“ със синдиката на Обединените автомобилни работници (UAW), тъй като те получават „справедлив дял“ от печалбите от автомобилните фирми – Ford, General Motors и Stellantis.

Но посещението му е изпълнено и с политически риск, тъй като той трябва да върви по тънката граница между подкрепата на работниците и опита да прекрати стачка, която струва на икономиката милиарди долари.

В същото време би било неудобно за Байдън да отхвърли поканата на UAW в петък, за да дойде.

Жан-Пиер от Белия дом отклони порой от въпроси относно това дали Байдън заема страна в спора, като каза, че президентът иска споразумение, което печели всички.

„Това, което казваме, е, че няма да навлизаме в това, когато става дума за преговори“, добави тя.

Подкрепа на синдикатите

Подкрепата за синдикатите е отличителен белег на Президентството на Байдън и одобрението на UAW през 2020 г. му помогнаха да преобърне щата от Тръмп на последните избори.

Въпреки това, демократът е и движещата сила зад финансираните от правителството усилия за предизвикване на историческа промяна в автомобилната индустрия към по-екологична приятелски настроени електрически превозни средства.

Тръмп използва зелените планове на Байдън, за да удари съперника си с обвинения, че продава американски работни места на Китай.

„Когато той бавно върви, за да се преструва, че е „пикет“, помнете, че иска да ви отнеме работните места и да ги даде на Китай“, написа Тръмп в сайта си за социални медии Truth Social, в съобщение, което беше разпространено предимно в столиците .

Надеждите на Тръмп да спечели втори мандат през ноември 2024 г. до голяма степен почиват на същите гласове на сините яки, които спечели през 2016 г. в щати на бойните полета като Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин.

Той ще говори в сряда пред завод който произвежда автомобилни части в Клинтън Тауншип, Мичиган, каза кампанията му, на около 40 мили (65 километра) от другата страна на Детройт от мястото, където Байдън говори.

Демократите обаче поставиха под въпрос собствения ангажимент на мултимилионерския имотен магнат към синдикатите.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР