Президентът на САЩ Джо Байдън реши да изпраща средно по

...
Президентът на САЩ Джо Байдън реши да изпраща средно по
Коментари Харесай

Байдън отпуши стратегическите петролни резерви

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън реши да изпраща приблизително по 1 милион барела нефт дневно на пазара от стратегическия запас на страната през идващите шест месеца. Той разгласи това на 31 март, говорейки в Белия дом по енергийните въпроси. След шест месеца стратегическият петролен запас на Съединени американски щати ще бъде понижен с повече от 180 милиона барела. Според Байдън това е „ най-голямото освобождение на нефт от националния запас в историята “.

Стратегическият петролен запас на Съединени американски щати е мрежа от подземни солни пещери в Тексас и Луизиана, способни да поберат повече от 700 милиона барела нефт. Резервът е основан след арабското петролно ембарго от 70-те години, с цел да обезпечи на Съединените щати доставки, които могат да бъдат употребявани в незабавни случаи.

На 8 март 2022 година Байдън разгласи цялостна възбрана на вноса на съветски петрол и газ в Щатите. След това цената на бензина в американските бензиностанции стартира да пораства. Според Министерството на труда на Съединени американски щати на 10 март той надвиши 4,31 $ за галон (3,785 литра) за марката “Обикновен” (съответстващ на бензина A-92 в Руската федерация). Инфлацията доближи 40-годишен връх. Опитите на Байдън да накара страните от ОПЕК да усилят производството на нефт се провалиха. Трябваше да отпуши държавния стратегически запас. Това е третата продажба от запаса през последните месеци.

Американският президент, несъмнено, упрекна Москва за нарастването на цените. „ Ще направя всичко по силите си, с цел да ви предпазя от покачването на цените на Путин “, даде обещание той. Номерът обаче не мина. Кевин Маккарти, водач на републиканското малцинство в Камарата на представителите, сподели: „ Това не са цените на Путин, а цените на президента Байдън.”

Маккарти упрекна Байдън, че „ прекарал 14 месеца в глезене на желанията на демократичните деятели, а не на благополучието на семействата “. Според водача на републиканското малцинство „ Байдън няма здравия разсъдък да се откаже от политиките си, които пречат на нашето вътрешно произвеждане на сила “.

Ръководителят на кабинета на Белия дом Рон Клайн беше подложен на подбив, когато похвали източването на невиждани количества нефт от държавния запас от администрацията на Байдън, като назова решението „ историческо “. А помощник-редакторът на списание “Коментари” Ноа Ротман означи, че „ историческите “ събития на администрацията на Байдън са невиждани по своята ужасия”.

През 2021 година запасът към този момент е понижен от 700 на 593 милиона барела. Ако петролът от стратегическия запас се продава с такава скорост, то до ноември, когато се проведат междинните избори в Съединени американски щати, 400 милиона барела ще останат в запаса, което ще е минимумът от половин век насам.

Преди енергийната рецесия потреблението на нефт в Съединени американски щати беше на равнище от 21 милиона барела дневно, а нарастването на разноските за гориво надвиши 30% за два месеца. Изхвърлянето на 1 милион барела на пазара (това е единствено 5 % от общото потребление) няма да направи нищо. Използването на стратегическия петролен запас може да намали цените в кратковременен проект, само че в дълготраен проект ще има противоположен резултат: “Политическата интервенция на държавните управления в суматохата на енергийния пазар, явно цели да се избегне провалянето на демократите на междинните избори. Тя ще попречва всевъзможни рационални вложения в доставките на нефт от огромните американски компании “, споделят анализаторите на “Голдман Сакс”.

Те покачиха прогнозата си за цената на петрола “Брент” за 2023 година от 110 на 115 $ за барел и споделиха, че решението на Байдън " не е решение на структурния дефицит на нефт, който ще отнеме години ". А Саад Рахим, основен икономист в “Трафируга”, сподели, че изхвърлянето на нефт от стратегическия запас ще забави производството и още веднъж ще докара до по-високи цени.

Осъзнавайки, наподобява, безсмислеността на изхвърлянето на нефт от запасите на пазара, Байдън прикани Конгреса да принуди петролните компании да заплащат налог за наети, само че неизползвани кладенци. Тази стъпка обаче също няма да даде нищо: " Ако кладенците бяха печеливши, те щяха да бъдат експлоатирани. " Накратко, Съединени американски щати ще влязат на изборите през ноември с рекордна инфлация и изчерпани запаси.

Байдън и неговият екип подцениха една елементарна икономическа истина. В спокойно време икономическата мощност на страната се преглежда посредством пазарна капитализация и Брутният вътрешен продукт. А в рецесия (война на санкциите), както учи Уорън Бъфет, „ заместителната стойност “ е решаваща. Оказа се, че цената на замяната на огромна част от това, което Русия доставя на международния пазар, е доста по-висока от нейните три % от международното произвеждане.

В близко бъдеще по принцип е невероятно да се заменят съветските енергийни носители, метали и материали, които се търгуват на стоковите тържища, а в дълготраен проект това ще коства толкоз доста, че груповият Запад ще има време да помръзне, погладува и помизерства.

В една мощно взаимозависима международна икономическа система е елементарно да се мине без смарт телефони, “Фейсбук” и Холивуд, само че е доста по-трудно без съветски нефт, газ, метали и пшеница.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР